Ondřej Kobza oživuje nejen pražský veřejný prostor už řadu let. Jistě si každý vybaví piána v pražských ulicích, u kterých čas od času zasedl prvotřídní klavírista a rozezvučel některou z pražských ulic nebo náměstí. Po nedávno zprovozněném poesiomatu v Nuslích má Kobza v merku další akci. Totiž oživit ztichlá zákoutí šachovnicí s figurkami.

„Je to pravda odvěká, že šachy dělaj člověka! Pro děti i seniory. Pro dělníky i manažery. Šachovnice nedělá rozdíly,“ píše se na webu k projektu šachy na ulici, který je v současné době v testovací fázi. „Chceme oživit pražská zákoutí, přinést do nich život. Přemýšleli jsme, jak to udělat, abychom danou lokalitu hlavně neponičili. Původně jsme přemýšleli nad tím, že bychom šachovnice nasprejovali, ale od toho jsme opustili,“ vysvětluje pro Blesk Ondřej Kobza.

Nakonec přistoupili k jiné variantě. „Rozhodli jsme se, že pořídíme betonovou dlaždici za pár korun z hobbymarketu. Ty dřevěné figurky jsou odpad jedné z firem, která vyrábí hračky, a značky na ně sprejují klienti neziskové organizace Rubikon, která pomáhá lidem po výkonu trestu začlenit se zpět do společnosti,“ vysvětluje Kobza.

Tato forma má jednu nevýhodu, lze odnést, tedy ukrást. „Chceme teď 14 dní zkoušet, jakou to bude mít u lidí odezvu. Samozřejmě, že každého jako první napadne, že to někdo ukradne, ale my věříme v dobrou stránku lidí. Věříme, že šachy na vybraných místech vydrží, že lidi boud rádi, že mají něco hezkého ve svém okolí,“ říká.

Na zkoušku vytipoval Kobza hned několik míst. „Zatím je najdete na Uhelném trhu u kašny, na Jungmaňáku před Coffee Cube, u Riegráčů před Containall, na Jiřáku, na Hradčanské (kde už tedy stihly “zmizet”, ale brzy zde zase budou), před The Miners Coffee & Characters a před Café Tungsram na brněnském Kapucínském náměstí,“ píše Kobza na Facebooku. A shání další nadšence, kteří by se o šachovnice mohli starat. „Pokud se nám to osvědčí, rádi bychom jich umístily tisíce po celé České republice, uvidíme,“ uzavírá.

Fotogalerie
15 fotografií