Svého času působil v Divadle Jana Wericha a občas se zúčastnil ilegálního promítání amerických filmů. „Mě někdo státní bezpečnosti udal, že tam taky chodím. Předvolali mě, vynadali mi – ale hlavně: Chtěli, abych pro ně pracoval!“ vypráví stále vitální Zíma.

Byl nepoužitelný

StB zajímal především principál divadla Jan Werich. „A chtěli také, abych je informoval o všem »závadném«, co se v divadle děje. Mě politika nikdy nezajímala. A tak jsem jen tak plácal a plácal...“ dává Pepíček k dobru s širokým úsměvem. „Po revoluci jsem se pak dozvěděl, že jsem měl v papírech uvedeno, že jsem jako spolupracovník nepoužitelný,“ směje se dodnes.

Dobré vztahy

Tehdy mu ale úplně do smíchu nebylo. Situaci definitivně vyřešil sám Werich. „Šel jsem s Janem jednou na oběd a tam jsem mu všechno vyklopil. On se zamyslel a slíbil, že se s tím pokusí něco udělat. Wericha estébáci sice stále měli v merku, ale on měl zároveň dobré vztahy s tehdejším ministrem vnitra Barákem. A zřejmě s ním o tom opravdu promluvil, protože pak to ustalo,“ uzavírá oslavenec své vzpomínání.

Velký rozhovor s Josefem Zímou už zítra v Blesk tv MAGAZÍNU!

 

Video: Josef Zíma slaví 90! Proč nemá rád označení "král české dechovky"?

Video
Video se připravuje ...

Josef Zíma slaví 90! Proč nemá rád označení "král české dechovky"? Videohub

Fotogalerie
37 fotografií