Experti na život Marilyn Monroe, vlastním jménem Normy Jeane Mortensonové, nemohou Kim Kardashianové přijít na jméno. Podnikatelka, modelka a hvězda televizních reality show na pompézní akci Met Gala vynesla slavné šaty nezapomenutelné herečky, které si vypůjčila z muzea na Floridě, které má róbu v ceně několika milionů dolarů ve svých sbírkách. Aby se do přiléhavých šatů v tělové barvě vešla, musela zhubnout sedm kilogramů.

Podle kritiků jsou ale šaty národním klenotem a Kardashianová si je obléknout neměla. Nutno podotknout, že v nich podnikatelka vystoupila pouze na promenádě a poté se převlékla do repliky, aby oděv nezničila. I tak šlo ale podle mnohých o nesmyslný hazard s historickou památkou.

Marilyn Monroe šaty oblékla téměř přesně před 60 lety, 19. května 1962 na oslavě narozenin tehdejšího prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho. V róbě mu zazpívala slavnou píseň „Všechno nejlepší, pane prezidente!“. Ani ne o tři měsíce později, 4. srpna 1962, herečka zemřela. 

„Vidět tyto ikonické 60 let staré šaty nošené na veřejnosti mě extrémně zklamalo,“ vyjádřila se pro New York Post Michelle Morganová, autorka životopisné knihy o blonďaté krásce. 

„Róba je extrémně křehká a v minulosti byla udržována v prostoru s kontrolovanou teplotou, a teď je nejen nošená, ale rovnou na červeném koberci, kde se jí může stát absolutně cokoli,“ pokračovala. 

Pot, parfém a make-up Kim Kardashianové podle odbornice mohou na šatech zanechat permanentní škody. Tým podnikatelky nicméně uvedl, že na akci kvůli šatům nepoužila žádný make-up na tělo, který jinak běžně nosí. 

„Nebylo to pro muzeum snadné rozhodnutí, ale Kim Kardashianová se k šatům chovala s úctou. Za určitých podmínek, jako například žádný make-up na těle, vynesení oděvu jen na krátký okamžik na červený koberec a absolutně žádné provádění úprav, je směla obléci a zapsala se tak do historie,“ uvedl mluvčí muzea Ripley’s Believe It or Not! v Orlandu na Floridě. 

Právě zákaz jakýchkoli úprav byl pro Kardashianovou poměrně výzva. Kromě toho, že musela zhubnout sedm kilogramů, musela obout i velmi vysoké boty a stejně róbu téměř courala po zemi. Zatímco Monroe měřila 168 centimetrů, Kardashianová má totiž jen 157 a šaty jí tak byly příliš dlouhé. 

Historik specializovaný na život Marilyn Monroe Scott Fortner souhlasí s Morganovou. „Ty šaty jsou ikonické pro Marilyn. Měla je na sobě jen jednou. Nikdo by si je neměl oblékat,“ je přesvědčen. A řada dalších kulturních historiků mu dává za pravdu. 

VIDEO: Marilyn Monroe zpívá panu prezidentovi k narozeninám. 

Video
Video se připravuje ...

Marilyn Monroe zpívá panu prezidentovi k narozeninám. youtube.com

Fotogalerie
207 fotografií