Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel politolog Bořivoj Hnízdo (†70): Jeho přednášky byly legendární

Bořivoj Hnízdo.
Bořivoj Hnízdo.  (Autor: FSV UK)
Autor: ČTK - 
3. května 2022
15:33

Zemřel politolog a vysokoškolský pedagog Bořivoj Hnízdo, bylo mu 70 let. Na webu o tom informovala Fakulta sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy, kde léta přednášel a v letech 2003 až 2010 působil jako ředitel Institutu politologických studií (IPS). Poslední rozloučení se uskuteční ve středu 4. května v Písecké bráně.

Hnízdo, který zemřel 27. dubna, patřil mezi ty, kdo po svém návratu z britské emigrace v polistopadovém Československu a později České republice obnovovali obor politologie. Zapojil se do budování nově vznikající Fakulty sociálních věd UK. Zaměřoval se především na politickou geografii a geopolitické proměny ve 20. a 21. století, byl odborníkem na Británii a státy Commonwealthu.

Jeho přednášky se nejen na FSV staly pro několik generací studentů legendární. „Velmi inspirativně přednášel, podporoval spolupráci fakulty a institutu se zahraničím, pod jeho vedením vznikly desítky absolventských prací. Několik let předsedal Akademickému senátu FSV UK a působil zde také jako proděkan pro zahraniční styky. V této funkci a také jako vedoucí IPS zakládal anglojazyčné studijní programy, které dnes významně přispívají k dobrému jménu FSV a Univerzity Karlovy v zahraničí,“ uvedla na webu FSV Hnízdova kolegyně Malvína Krausz Hladká.

V kurzech politické geografie a kurzech věnovaných současným geopolitickým problémům podle ní nepůsobil jako autoritativní lektor, ale jako podněcovatel myšlení a otevřené diskuze. Jeho monografie Mezinárodní perspektivy politických regionů byla ve své době průlomová, informace a geopolitické souvislosti z ní čerpala celá generace politologů a politických geografů.

Hnízdo také založil renomovaný časopis The Annual of Language and Politics and Politics of Identity, byl členem mnoha vědeckých a odborných institucí, přednášel na Diplomatické akademii českého ministerstva zahraničí a dalších českých i zahraničních univerzitách. Bořivoj Hnízdo byl také častým hostem v médiích.

Výuka byla pro Hnízda na prvním místě po celou dobu jeho akademické kariéry. „Až do svých posledních dnů přednášel a konzultoval studentské práce. Přinesl noblesu a galantnost, představoval gentlemanství a kosmopolitismus - všechno tak žádané a ceněné hodnoty i v současném světě,“ dodala Krausz Hladká.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání