To, že kalous není právě zručným stavitelem, se ví. Využívá proto starší hnízda jiných obyvatel ptačí říše. Nepohrdne příbytkem po vránách, strakách či krkavcích. Když se rozpadnou, nezbývá mu, než hledat nové přístřeší. Na Břeclavsku kápli na to pravé.

„Jde o pootevřené budky určené původně pro poštolky, které umísťujeme na starých solitérních stromech ve volné krajině,“ prozradil Libor Opluštil, předseda Českého svazu ochránců přírody Břeclav.

Jednu z budek u Valtic obsadil letos kalousí pár, začátkem dubna vyvedl čtyři mláďata. Jedno z nich, nejslabší, po několika dnech uhynulo. Zbylá trojice však sílí a chystá se už brzy nakouknout i mimo své bydliště.

„Zkusili jsme do budky umístit kameru a trefili jsme se. Můžeme každý den sledovat, co se uvnitř děje. Krmení mláďat, jak rostou, jak se snášejí,“ řekl Opluštil.

Video
Video se připravuje ...

Kalous ušatý neumí stavět hnízda: Budky od ochránců přírody jsou pro něj terno Libor Opluštil, ČSOP Břeclav

Z holátek jsou už chlupaté kuličky. „Brzy z nich budou zvídavé sovy, které vyskáčou z hnízda ven. Budou šplhat po keřích, osamostatňovat se a poznávat svět okolo sebe. Zhruba měsíc je budou rodiče ještě dokrmovat a nosit jim jídlo,“ popsal ochránce přírody.

Projekt s názvem budkyonline.cz trvá na Břeclavsku už pátým rokem. Jaký pár se v budkách usídlí, je vždy tajemstvím. „Kupříkladu letos je v budce tentýž pár jako loni. Je zajímavé, že v roce 2019 se u jedné z budek objevil dokonce puštík obecný, který se tam naučil létat. V ptačí říši je takovým pirátem – odebírá kalousům jimi ulovenou kořist,“ prozradil Opluštil.

Fotogalerie
8 fotografií