„Tramvaje a trolejbusy jsme měli k dispozici díky tomu, že jsme je nyní nahradili modernějšími vozy,“ vysvětlila primátorka Brna Markéta Vaňková. Podle ní jde o tramvaje T3 a trolejbusy typu 14Tr.

„Pomoc je pro nás velmi cenná. Zničeno máme asi 70 % vozového parku,“ zdůraznil zástupce charkovské samosprávy Alexey Yurievich. Vozy do Charkova přepraví společnost Gerard Express ihned, jakmile nebude hrozit jejich zničení.
Video
Video se připravuje ...

Brno daruje ukrajinskému Charkovu dvě tramvaje a šest trolejbusů. Hynek Zdeněk

Ukrajinci ocenili i to, že brněnské tramvaje a trolejbusy mají stejné barvy, jak v Charkově. Navíc s českými tramvajemi a trolejbusy mají zaměstnanci tamního dopravního podniku letité zkušenosti. Není tak třeba žádného školení.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

9:03
29. 3. 2024

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

9:01
29. 3. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

 
6:36
29. 3. 2024

Dobré ráno!

V oblíbené počítačové hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. S nápadem přišla ukrajinská vládní dárcovská platforma United24 a herní pobočka francouzské reklamní agentury Havas Play. O projektu informovala agentura AFP a ukrajinská verze serveru Komersant.

Fortnite patří k nejoblíbenějším internetovým počítačovým hrám, měsíčně ji hraje asi 221 milionů uživatelů. K mapě číslo #1992-2531-2170 s vyobrazením Majdanu se za prvních 24 hodin připojilo přes 3000 hráčů.

Kompletní online
Fotogalerie
134 fotografií