Umíte si představit na jednom jediném místě sklo, porcelán, známky starožitnosti, odznaky pohlednice, kamínky mince, knihy, fotoaparáty, obrazy, hodiny, hračky, vláčky, autíčka, mince, bankovky i nejrůznější kuriozity? Není to vyloučeno.

Přicházeli kvůli tomu už zrána nadšení sběratelé na výstaviště Černá louku v Ostravě. „Pořídil jsem si budíka, velkého, a jenom za tři stovky,“ chlubil se jeden z nich. Jedni nejrůznější bizarnosti přijížděli ze široka daleka kupovat, jiní prodávat.

„My rády kupujeme takové ty holčičí věcí, proto tu prodáváme spolu s maminkou porcelán, sklo, sošky, ubrusy a výšivky, abychom na ně měly. Naše věci ještě dál někomu můžou posloužit,“ shodly se mladé prodejkyně, sestry Gaia a Thea z Nového Jičína.

Za pouhé čtyři hodiny se protáhlo výstavištěm přes dva tisíce lidí. „V Ostravě jsme tradici založili před 20 lety. Nyní nám ji na řadu měsíců přerušil kovid, ale vidíte sám, máme plno. Kdo nepřišel hned ráno, už nemusel sehnat, co chtěl,“ řekl Jiří Genzer.

Žádné nahotinky, ani drogy

Přestože by byl souhrn prodejních předmětů velmi dlouhý, přece jen na něm něco chybělo. Zakázán je prodej drog, pornografie a funkčních zbraní bez zbrojního průkazu.

Nepotřebují živnosťák

Prodejci mohou obchodovat výhradně s vlastním použitým zbožím, které již nepotřebují a chtějí je zpeněžit. K tomu nepotřebují živnostenský list, protože neprovozují živnost. Tento prodej je brán jako jejich koníček.

VIDEO: Bleší trh v Praze. Sortiment zboží je ale si všude stejný.

Video
Video se připravuje ...

Jak to vypadá na blešáku? Eva Fornálová

Fotogalerie
21 fotografií