Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

»Oligarchy v Praze nechceme.« Magistrát kvůli invazi na Ukrajinu a možným sankcím prověří uzavřené smlouvy

Autor: ČTK - 
29. dubna 2022
18:11

Pražský magistrát připravuje metodiku pro své odbory, podle které budou postupovat při uzavírání smluv, aby neporušily sankční seznam Evropské unie (EU) vztahující se na ruské oligarchy. Zároveň úřad prověří již uzavřené kontakty. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. EU zavedla ekonomické sankce na Ruskou federaci po napadení Ukrajiny v druhé polovině února.

„V nejbližší době vydáme vnitřní metodiku, jak mají příslušné odbory magistrátu postupovat v případě zadávání veřejných zakázek, aby ruským oligarchům uvedeným na jmenném sankčním seznamu a jimi řízeným či jinak obdobně spolupracujícím společnostem nebyla plnění v rámci veřejných zakázek zadávána,“ uvedl Hofman. Magistrát zároveň prověří již uzavřené kontrakty. V případě, že úřad nalezne v některé z nich buď firmu, nebo majitele, který je na seznamu, kontrakt bude řádně ukončen.

„Výše uvedený postup byl diskutován s pracovníky ministerstva pro místní rozvoj a jimi rovněž neformálně aprobován s tím, že zároveň při případných nejasnostech města při postupu vůči konkrétnímu dodavateli osloví s žádostí o prověření identity dodavatele také Finanční analytický úřad (FAÚ),“ uvedl Hofman.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Kompletní online

Dva měsíce bojů

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Od té doby EU i USA a další země zavedly proti Rusku řadu sankcí, a to jak na jednotlivce, tak i na podniky. Západní země také vytvořily sankční seznam, na jehož základě je některým ruským občanům zmrazen majetek.

Video  Blesk Podcast a Pastoral Brothers: Bůh je na Ukrajině, říkají faráři  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa