„Změny územního plánu v Praze často trvaly i deset let. To už je minulost. Změny se nám podařilo výrazně zrychlit, ta pro Národní galerii byla ovšem rekordně krátká,“ uvedl primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09).

Stávající depozitáře jsou podle galerie již zcela zaplněné a neumožňují vhodné ukládání dalších sbírkových předmětů. Součástí komplexu mají být restaurátorské ateliéry, laboratoře a digitalizační centrum. Vybraná umělecká díla budou umístěna i v exteriéru, ve veřejnosti přístupném sochařském parku. Náklady měly být podle loňských informací NGP asi 1,3 miliardy korun, s ohledem na rostoucí ceny materiálů a stavebních prací se však dá předpokládat jejich zvýšení.

NGP má v hlavním městě šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, výstavy pořádá také ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku. Je institucí s více než dvousetletou tradicí, která shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává umělecká díla všech výtvarných oborů od antiky až po současnost.
Fotogalerie
8 fotografií