Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Barvy v interiérech: Jak na nás působí a kam patří?

/
  • (iStock)
    1. srpna 2022 ● 08:00

    Bílým interiérům odzvonilo. Proč se růžová nehodí do jídelny a jakou barvu rozhodně vynechat v pokojíku hyperaktivního dítěte?

    Designéři rádi používají při výběru barev do jednotlivých místností takzvaný barevný kruh. Základní barvy v něm jsou červená, žlutá a modrá. Všechny ostatní vznikají jejich mícháním. K sobě nejlíp sednou ty, které leží vedle sebe (např. oranžová se žlutou), a ty co jsou naproti (např. modrá a oranžová). Je také důležité vědět, jak ladit doplňky v interiéru, kdy jedna výrazná barva dominuje, či jak zjemnit třeba vnímání studené modré dodáním teplejší barvy. Pokud kombinujete barvy, které leží v kruhu naproti sobě, jedna z nich by rozhodně měla být v tlumeném odstínu.

     

    Proč? Jednoduše se ve výrazně barevném interiéru po nějaké době nemusíte cítit vůbec dobře. Budete unavenější, neodpočinete si, budete co nejčastěji utíkat z domu a mohou se klidně přidat i bolesti hlavy a vůbec celkový diskomfort. Navíc pravděpodobně nebudete vůbec tušit, proč tomu tak je. A jakou konkrétní barvu vybrat do které místnosti? Teplé aktivizující barvy jsou nejvhodnější do kuchyně, jídelny a obýváku. Naopak pracovna a ložnice by měly být „studenější“.

     

  • 1.

    Zelená

    Autor: Bonami

    Zelená symbolizuje svěžest, život, harmonii a bezpečí. Působí uklidňujícím dojmem a skvěle se proto hodí tam, kde budete chtít relaxovat – tedy do koupelny a ložnice. Dokáže navodit příjemnou atmosféru a lze ji využít i na větších plochách, ale pozor na její „jedovaté“ odstíny.

  • 2.

    Modrá

    Autor: iStock

    Modrá je barvou klidu, odpočinku a stability, nebe a vody. Působí relaxačně a uklidňuje, v ložnici prý dokonce zabraňuje nočním můrám. Sytě modrá či tyrkysová působí osvěžujícím dojmem. Naopak šedomodrá je hodně chladnou barvou, proto ji používejte jen tam, kde je dostatek denního světla. Obývací pokoj v modrých tónech je elegantním řešením, ale v kuchyni mohou zbytečně tlumit chuť k jídlu.

  • 3.

    Žlutá

    Autor: Ikea

    Žlutá přináší do interiéru radost, život a zároveň kompenzuje nedostatek přirozeného světla. Skvěle se hodí na doplňky a bytový textil. Povzbuzuje kreativitu a tvůrčí schopnost, proto ji můžete použít i do dětského pokoje. Všechny odstíny žluté navíc vypadají velmi pěkně s bílou nebo šedou, a ani kombinací s hnědou neuděláte chybu.

  • 4.

    Červená

    Autor: designovynabytek.cz

    Červená se považuje za barvu agresivní, je dobré tedy s ní šetřit. Přesto má v našich interiérech svoje místo. Povzbuzuje chuť k jídlu, takže se často používá do kuchyní a jídelen. Naopak v ložnici se jí spíš vyhněte. Ale klidným dětem ji můžete trochu přidat do pokojíku, abyste jim dodali více energie.

  • 5.

    Oranžová

    Autor: westwing

    Oranžová spojuje pozitivní vlastnosti červené a žluté. Není tak agresivní jako červená, přesto dokáže stimulovat a udržovat naši pozornost. Je tedy vhodná do míst, kde vás přepadá nežádoucí únava. Přináší radost a teplo, i ona dokáže povzbudit chuť k jídlu. V menší míře se dá použít i v ložnici – pomůže při ranním vstávání, dodá vám energii a optimistickou náladu.

  • 6.

    Růžová

    Autor: Bonami

    Růžová barva není vhodná jen do holčičích pokojíčků. Existují totiž její dospělejší odstíny, třeba starorůžová či pudrová. Je spojována s volností, energií a láskou. Má uklidňující účinky, a právě proto patří do ložnice a koupelny, anebo do místnosti, kam chodíte odpočívat. Do jídelny si ji ale raději nepořizujte – vyvolává totiž chuť na sladké.

     

    Rada odborníka

    Tomáš Pfeifer, kreativní ředitel pro EMEA region designérské a stavební společnosti Tétris, nám poradil, jaké barvy se hodí do pracovny: „Je-li cílem zvýšení kreativity a stimulace energie, doporučují se spíš jasnější barvy, jako jsou červená, modrá a zelená. Modrá podporuje kontrolu a kreativní myšlení. Naopak citrusové odstíny, jako je oranžová nebo žlutá, přirozeně stimulují a pomáhají lidem cítit se bdělejší, usnadňují jasné rozhodování a podporují živé diskuse.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. Časopis zakoupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z našeho iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy