Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zvířecí tragédie na Domažlicku: Mrtvou čápici našli bez nohy! Co bude s jejími vajíčky?

Aktualizováno -
25. dubna 2022
14:00
Autor: jel - 
25. dubna 2022
11:38

Smutná zvířecí tragédie se odehrála ve Staňkově na Domažlicku. V obci se nachází čapí hnízdo, které je možné sledovat pomocí webové kamery. Po zimě se do něj vrátil pár těchto ptáků, jenže pak přišla smutná událost. Čápici našli uhynulou a bez nohy. Její vajíčka se nyní ornitologové pokusí odchovat v umělé líhni. 

Pozorování čápů se v posledních letech těší velké oblibě a čím dál častěji se do hnízd instalují kamery, které lidem umožňují pozorovat jejich hnízdění z pohodlí domova. Přesně tak tomu bylo i u čapího hnízda ve Staňkově, jenže tam došlo k nešťastné události.

Čápici z tohoto hnízda minulý týden našly minulý týden děti uhynulou, navíc jí chyběla část nohy. Objevila se informace, že se měla samice ptáka chytit do železné pasti. Pavel Pittr, který spravuje kameru nainstalovanou u čapího hnízda ve Staňkově, Blesku upřesnil, že zvíře zřejmě s největší pravděpodobností uhynulo na drátech elektrického vedení. Ty se totiž nacházejí v těsné blízkosti místa, kde byla mrtvá čápice nalezena. V okolí se naopak nenacházejí žádné rybníky.

V případě, že v hnízdě zůstane jenom jeden z páru těchto zvířat, sám se obvykle nedokáže o nakladená vajíčka a mláďata postarat. Musel by je totiž sám zároveň zahřívat i shánět potravu. Ornitolog proto v sobotu  z hnízda odborně odebral pět vajec, která se nyní pokusí Záchranná stanice živočichů Plzeň odchovat v umělé líhni.

Do podobných problémů se loni dostal i čáp Bukáček z hnízda v Mladých Bucích. Čápice totiž uhynula na drátech elektrického vedení a on zůstal na čápata sám. Nicméně díky pomoci místních lidí, kteří mu několikrát denně vynášeli do hnízda potravu, se podařila skvělá věc. Mláďata vyrostla a dvě z nich se dokonce dočkala odletu do teplých krajin. Třetí čápě bohužel potkal stejný osud jako jeho maminku.

Video  Čapí hnízdo v Žamberku  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

Podívejte se na velkou čapí galerii:

 

Lomikel ( 25. dubna 2022 16:12 )

To tam nastražil nejspíš ČEZ. Budete asi muset třít ebonitovou tyč liščím ohonem, ale silně pochybuji, že si na tom uvaříte kafe.

Uživatel_5389165 ( 25. dubna 2022 12:43 )

Tohle se nedá slušně okomentovat,tomu co tam ty pasti nalíčil přeju ,aby dopadl stejně,nebo raději ještě hůř !!!!

Zobrazit celou diskusi