Jak vyplývá ze zprávy, kterou radním policisté Obvodního ředitelství policie Praha II předložili, na území Prahy 2 bylo v roce 2021 evidováno celkem 2 587 trestných činů, což je oproti roku 2020 o 369 trestných činů méně. Objasnit se loni policii podařilo celkem 620 oznámených trestných činů, vyjádřeno v procentech 23,96 %.

Méně trestných činů policisté zaznamenali u loupeží a kapesních krádeží, výraznější pokles pak u krádeží věcí z vozidel a vloupání do bytů. Naopak vzestup trestné činnosti policie eviduje u krádeží motorových vozidel a také na úseku mravnostní, násilné a drogové kriminality. 

„Policisty dlouhodobě podporujeme. Pomáháme jim řešit bytovou situaci, pravidelně jim přispíváme na lepší vybavení a staráme se i o lepší pracovní podmínky. Aktuálně dokončujeme rekonstrukci prostor přímo na Karlově náměstí, kde policisté získají kvalitní zázemí pro svou práci. Věřím, že nové zázemí bude přínosem pro celou Prahu 2 a zejména i pro místní obyvatele. Častější přítomnost policejních hlídek a kriminalistů v oblasti tak přinese i zvýšený pocit bezpečí,“ uvádí radní pro bezpečnost Michal Zuna (TOP 09).

Bezpečnostní situaci radnice bedlivě sleduje a její vývoj vyhodnocuje na pravidelných poradách s policisty a strážníky. Lokální problémy se díky úzké spolupráci daří včas řešit. V rámci bezpečnostní politiky se pak radnice snaží maximálně eliminovat bezpečnostní rizika. Jedním z posledních takových kroků bylo i stanovisko rady městské části k záměru hlavního města Prahy vybudovat v blízkosti náplavky Rašínova nábřeží kontaktní centrum pro uživatele návykových látek.

Velkou pozornost městská část věnuje i prevenci kriminality. Radnice pokračuje ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí, klubem Beztíže i s celou řadou neziskových organizací. Podporuje preventivní programy, volnočasové aktivity mládeže a pořádá vzdělávací semináře pro nejohroženější skupiny obyvatel.

Fotogalerie
9 fotografií