Město podle nich nyní vytváří plán, ve kterém budou konkrétní projekty a podle něhož se bude postupovat. Jeho naplňování bude město každý rok vyhodnocovat. Dokument musí ještě schválit pražští zastupitelé.

Významným tématem je podle Třeštíkové a Sulženka sběr informací o kultuře. „Vždy jsme se potýkali s tím, že jsme byli tak trochu poloslepí a polohluší, co se týče kulturního průmyslu. To chceme změnit,“ řekl Sulženko. Dostatek dat umožní například efektivněji zacílit podporu, uvedli.

Vznikne proto projekt Mapka 20, který zkombinuje všechna kulturní data a vytvoří mezi nimi vazby. „To nám zprostředkovaně umožní zacílit podporu, ať už finanční, nebo nefinanční,“ řekla Třeštíková. Dalším projektem je Avaluart, v němž budou data sloužit kulturním organizacím pro svůj rozvoj.

Slabiny podle řečníků ukázala pandemie covidu-19, kdy město nemělo dostatek informací. „Dali jsme to nějak dohromady z dat, která byla k dispozici, ale byla hodně nekompletní,“ řekla radní. Chyběly podle ní mimo jiné informace o počtech zaměstnanců nebo chování diváků. „Kdybychom měli data před covidem, mohlo by se s tím lépe pracovat,“ řekla Třeštíková.

Sjednocení spolupráce

Jedním z kroků je sjednocení spolupráci aktérů v kultuře, a to mezi magistrátem, jeho organizacemi i nezávislým sektorem. „Už dnes jsme identifikovali, že Praha překypuje talentem, má velký potenciál a musíme se soustředit na to, abychom ho uměli podpořit,“ řekl Sulženko. Zlepšit se podle něj musí také spolupráce se zahraničními kulturními institucemi.

Sulženko dále uvedl, že slabinou pražské kultury je špatná takzvaná kulturní infrastruktura, tedy například technický stav divadel. Kupříkladu městská galerie i muzeum sídlí podle něj částečně v prostorech, které nejsou opraveny, a v domech, které původně soužiliy k jinému účelu. Proto je v dokumentu zahrnuta mimo jiné výstavba nové budovy filharmonie na Vltavské nebo opravy divadel.

Město bude postupovat podle akčního plánu, který bude zahrnovat konkrétní projekty. Na vytvoření plánu nyní pracuje. „Každý rok připravíme akční plán, aby celé město vědělo, v které fázi jsou ty které projekty. A také aby veřejnost měla přehled, zda je Praha naplňuje. To je relativně novum kulturní politiky. Snažíme se ji posunovat dál tak, aby bylo jasně vidět a srozumitelné, co se v ní děje,“ řekl Peřinka.

Financování naplnění kulturní politiky bude záviset na jednání vedení města o rozpočtu na ten který rok. „Na každý rok ale díky akčním plánům budeme mít podklady, co v dalším roce akcentovat – a na co se zaměřit,“ dodala Třeštíková.

Video
Video se připravuje ...

Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii. Videohub

Fotogalerie
7 fotografií