Ostrov Lefkada leží 10 km od Kefalonie a 75 km od Korfu. Přestože se jedná o velice oblíbenou destinaci, zachovává si svůj původní ráz a můžete tu zažít to pravé Řecko, neposkvrněné přemírou turistů. Je to zčásti dílem přírody, která na poměrně malém ostrově vykouzlila 117 kilometrů písečných pláží, takže se davům vyhnete úplně snadno. Navíc zde není tolik turistů jako na jiných ostrovech. Pro ty, kdo netouží po hlučícím davu, snad není lepší místo, kam se v Řecku zašít.

Jónský dotek Karibiku

Bílý písek, čisté tyrkysové moře a bílé útesy. To je kombinace, díky které se pláže Lefkady pravidelně umísťují v žebříčcích těch nejkrásnějších na celém světě. Nejznámější pláž ostrova, 300 metrů dlouhá Porto Katsiki, tedy v překladu Kozí zátoka, je snad jediným místem Lefkady, kde může být opravdu hlava na hlavě. Její věhlas sem totiž pravidelně přivádí velké množství obdivovatelů a během hlavní sezony tu bývá opravdu rušno. Na skalnatém západním pobřeží ostrova totiž patří k těm nejsnáze přístupným z pevniny. Neméně krásné a snadno přístupné jsou ale i pláže Kathisma, Avali, Pefkoulia, Milos, Agiofilli nebo téměř dva kilometry dlouhá pláž Egremni.

Bydlete jako místní

Na Lefkadě nenajdete příliš mnoho rozlehlých hotelových resortů. Ubytování poskytují spíše menší hotely nebo studia se snídaní či polopenzí. „Rodiny a větší skupiny mají možnost pronajmout si vlastní vilku a dovolenou prožít v naprostém soukromí,“ informuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Soukromý bazén s lehátky a večerní grilování čerstvých potravin z místního trhu vám dodají pocit, jako byste byli doma či na chalupě. A pokud nechcete jezdit autem, některé místní supermarkety vám mohou zboží doručit až ke dveřím. Potraviny jsou tu přitom podobně drahé, nebo dokonce levnější než u nás.

Kapitánem i bez papírů

Na ostrově ale snadno davům utečete. Stačí, když si na klidném moři při pobřeží nebo mezi spoustou malých ostrůvků zahrajete na mořského vlka. „Je zde spousta pláží, které jsou z ostrova těžko přístupné, proto je vhodné zapůjčit si malý motorový člun. K jeho řízení nepotřebujete žádnou licenci, stačí krátké školení, které vám pronajímatel poskytne při samotném zapůjčení,“ doporučuje Lenka Pátek. Dostanete i mapu, abyste věděli, kam se určitě vypravit, a kam rozhodně nejezdit. Člun máte k dispozici celý den.

Tragický konec básnířky

Podle legendy je Lefkada místem skonu básnířky Sapfo, která se zde prý z tragické lásky vrhla z vysokého útesu do moře. Jestli je to pravda, se už asi nedozvíme. Romantické pobřeží plné krásných bílých útesů k podobné legendě ale přímo svádí.

Útočiště boháčů

Své soukromí na Lefkadě nachází i ti nejslavnější. Jedním z takových míst je i lefkadský ostrůvek Scorpios. Ten si v roce 1963 zakoupil jeden z nejbohatších lidí tehdejší doby, Aristoteles Onassis, a vybudoval si na něm letní sídlo.

Příroda, která ohromí

Trávit dovolenou tu nemusíte jen u vody. Lefkada je hornatá a především plná zeleně, takže uspokojí i milovníky turistiky. Procházka starými dubovými lesy podél řeky lemované staletými mlýny v soutěsce Melissa patří k těm nejkrásnějším zážitkům. Společně s lefkadskou lagunou patří k zajímavým místům pro pozorování ptáků. Především dětem se může líbit i koupání pod vodopádem Dimosari.

Tip: Agios Nikitas

V letovisku na severozápadním pobřeží panuje typicky řecká atmosféra – jako by se tu před dvěma desítkami let zastavil čas. Městečko obklopené zelení je plné obchůdků, kaváren a taveren, kde si můžete dosyta užít tradiční řecké pokrmy. 

Fotogalerie
11 fotografií