Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinské válečné tanky se budou opravovat v Česku! Požádali nás jako první, říkají u Černochové

Aktualizováno -
19. dubna 2022
19:06
Autor: ČTK - 
19. dubna 2022
16:32

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo dnes ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BRD a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy. V tiskové zprávě to ČTK sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Počty opravovaných kusů techniky ministerstvo neuvedlo. České společnosti budou mít za úkol rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit či která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Je to podle ní další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruska. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany pomáhá úřad servis dojednat prostřednictvím Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). První kontrakt dostane Czechoslovak Group (CSG) na opravy tanků T-64. „V budoucnu se můžou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typových rodin BRD a BRDM a můžou se do nich zapojit i další společnosti,“ uvedla Zechmeisterová.

BTR je sovětské čtyřnápravové obojživelné obrněné vozidlo, BRDM je dvounápravový obrněný transportér. Vyráběly se v různých verzích. Ve výzbroji je vedle Ruska a Ukrajiny mají další země, které byly napojeny na tehdejší Sovětský svaz.

Obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG Richard Kuběna ocenil úsilí ministerstva obrany. Administrativa a koordinace spojená s projektem je podle něj velmi náročná

Zechmeisterová uvedla, že drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. „Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky,“ dodala.

Česká strana poskytuje Ukrajině zbraně i další vojenský materiál. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině představovala k 6. dubnu 1,1 miliardy korun. Mezi dodávkami byly ruční zbraně i rakety, přesné složení zásilek ale obrana nespecifikuje. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo samohybné houfnice Dana a salvové raketomety RM-70 Grad, tanky sovětské výroby T-72 nebo bojová vozidla pěchoty. Ministerstvo obrany tyto informace z bezpečnostních důvodů nepotvrdilo.

Video  Potopený křižník Moskva: Rusové zveřejnili video přeživších?! S námořníky se sešel admirál na Krymu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa