„Ve vztahu k incidentu na Letišti Václava Havla Praha bylo s jednou fyzickou osobou, která není státním příslušníkem České republiky, provedeno tzv. zkrácené přípravné řízení,“ řekl ve čtvrtek Blesku Cimbala. Policisté už dříve uvedli, že se jedná o občana Velké Británie. 

„Ve skutku, kterého se měl podezřelý dopustit, je spatřován trestný čin nedovoleného ozbrojování. Předmětnou věcí, která měla v prostorách letiště zahořet, byla část vojenského granátu,“ dodal mluvčí s tím, že Brit byl předán soudu s návrhem na potrestání.

O tom už ve čtvrtek dopoledne rozhodl Obvodní soud pro Prahu 6. „Bylo rozhodnuto trestním příkazem. Muž byl uznán vinným z nedovoleného ozbrojování a odsouzen k trestu vyhoštění na tři roky z České republiky a k propadnutí věci, u níž došlo k zahoření. Rozhodnutí je pravomocné, muž byl propuštěn ze zadržení,“ řekla Blesku mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Incident

Incident se odehrál v úterý 12. dubna kolem deváté ráno. Podle policistů došlo k „zahoření a popálení dosud nezjištěným předmětem u občana Velké Británie“. Spojovací chodba mezi terminálem 1 a 2 byla kvůli bezpečnosti evakuována. „Podle prvotních informací šlo nejspíš o neodbornou manipulaci se zábavní pyrotechnikou,“ uvedli v úterý policisté. Mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová Blesku potvrdila, že Brit měl předmět v batohu, utrpěl lehčí zranění.

Popáleného cizince na místě ošetřili členové Asociace samaritánů ČR, kteří na Letišti Václava Havla vykonávají stálou lékařskou službu. Pražská záchranná služba na místo vyslala inspektora i speciální velkokapacitní vůz Fenix, nikoho ale zatím nemusela ošetřit, uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová. „Muže ošetřili kolegové samaritáni. Podle mých informací se nemělo jednat o kritické zranění, spíše o lehčí zranění,“ uvedla. Příjezd na letiště byl pro osobní dopravu dočasně omezen, lidé se tak k terminálům museli dostat pěšky, případně využít městskou hromadnou dopravu.

 

Video
Video se připravuje ...

Poplach na pražském letišti, 12. dubna 2022. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
46 fotografií