Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové střílejí do vlastních řad: Tank během přepadení vypálil omylem na ruské obrněné vozidlo

Autor: tsv - 
15. dubna 2022
14:00

Ruští vojáci začali pod palbou ukrajinské armády střílet na své soudruhy, ruský tank vypálil na přátelské obrněné vozidlo stojící jen několik metrů od něj. Událost natočil ukrajinský dron, záznam se rychle rozšířil na sociálních sítích a někteří uživatelé debatují o tom, zda se jednalo o omyl či úmysl.

Ukrajinská armáda poslední den v březnu přepadla ruské tanky ve vesnici Dmytrivka na západ od Kyjeva. Okupanti se v tu chvíli údajně stahovali na východ, jejich odjezd jim ale zkomplikovaly ukrajinské střely. V nastalém chaosu vypálil jeden z tanků federace na druhý a obrněný vůz zničil. Ukrajinci mezitím zasáhli sedm bojových vozidel BMP-2, jedno menší vozidlo BMD-2 a šest hlavních sovětských bojových tanků T-72. Během útoku zemřelo osm Rusů.

Taktika, nebo chyba?

Přepadení shora natáčel ukrajinský dron, záznam se dostal na internet a rozšířil na sociálních sítích. Uživatel sítě TikTok k videu přidal hudbu, záznam zrychlil a příspěvek přidal jako výsměch vůči ruským vojákům. Upozornil na něj server Mirror.

Uživatelé sociálních sítí nyní debatují o tom, zda si útočný tank spletl cíl, nebo zda šlo o úmysl. Podle některých chtěli ruští vojáci zničit vozidlo natolik, aby ho nemohla používat ukrajinská armáda.

08:04
19. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
19. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast ve východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu mají zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Bombardování zasáhlo železniční infrastrukturu, například nádraží v Dnipru, uvádí Kyjev.

07:50
19. 4. 2024

Tady jsou záběry zřícení ruského bombardéru a také fotografie jeho trosek. Na sociálních sítích se šíří informace, že si letoun Rusové sestřelili sami. 

Kompletní online

Video  Rusové vezou techniku k Finsku? A Ukrajinci zasévají v zaminovaných polích.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa