Cestující lépe přestoupí na linky MHD a místní budou moci k cestování po městě využít i vlaky.

Posledním spojem, který v Koterově zastavil, byl pondělní osobák z Nepomuku v 7:42 hodin ráno. Pak nahradily vlaky v úseku Plzeň-Jižní Předměstí – Nepomuk autobusy ve výlukovém režimu. Ten v pátek skončil.

„Cestujícím bude dispozici zatím jen jedna nástupní hrana, druhé nástupiště se začne využívat až po dokončení rekonstrukce 1. traťové koleje na jaře příštího roku,“ uvedla Adriana Jarošová z tiskového oddělení plzeňského magistrátu.

MHD i příměstské vlaky

Vzhledem k poloze stanice v Lobezské ulici se cestujícím zjednoduší přestup na městskou hromadnou dopravu. Lidé se ze Slovan budou ale moci po městě přepravovat ve kterých využijí jízdné nebo předplatné na MHD. Během několika minut se tak dostanou do oblasti Jižního Předměstí, Skvrňan, Křimic a s přestupem i do dalších lokalit ve městě.

Výstavba nové zastávky na Slovanech je součástí další etapy modernizace plzeňského uzlu, která probíhá v úseku Lobzy – Koterov a byla zahájena v listopadu 2020. Na zastávce ještě přibude další nástupiště, lávka přes koleje a výtah pro bezbariérový přístup.

Koterovská stanice nezanikne, v budoucnu ale bude sloužit pouze nákladní dopravě. Dělníci proto začnou s demontáží nástupišť. Výpravčím v Koterově skončila služba ve čtvrtek odpoledne, a ještě během Velikonoc přejde stanice na dálkové řízení z pracoviště na plzeňském hlavním nádraží.

VIDEO: Výstavba zastávky Plzeň Slovany.