Pokojová teplota…

Základem je samozřejmě neporušené vejce, které má pokojovou teplotu. Kdybyste jej dali do vroucí vody rovnou z lednice, došlo by k prudkému teplotnímu šoku a skořápka by popraskala. 

Nalijte do hrnce vodu a pořádně ji osolte (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Pokud si chcete posichrovat, že vejce nepraskne, a jste dostatečně zruční, udělejte do širší části vejce nožem miniaturní dírku. 

Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala a vařte ještě 10 minut. 

…a ledová lázeň

Hned po dovaření dejte vejce do ledové vody (ideálně do misky se studenou a ledem). Musejí se zchladit šokem, aby se pak dobře loupala skořápka.

Bílá, nebo hnědá?

Na Velikonoce jdou na odbyt především bílá vejce, protože se dobře barví. Jenže co se týče pevnosti, bývají to právě bílá, která se lehce nakřápnou. Hnědá skořápka je mnohem pevnější než bílá. 

Až půjdete do obchodu…

 Na pultu jen 3 týdny

V obchodech byste neměli koupit žádná vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti (nejdéle se totiž smí prodávat 21 dní po snášce). Pokud byste narazili na taková, jež se prodávají v posledním týdnu před koncem trvanlivosti, nechte je v regálu. Trvanlivost vajec po snášce je maximálně 28 dní.

 Šifra na skořápce

Už při nákupu je důležité, abyste si vybírali čistá vejce s neporušenou skořápkou, a především označená. Proto jsou papírové krabičky otevíratelné, aby mohl spotřebitel nakouknout a také zjistit, odkud vejce pocházejí. Z razítka přímo na vejci se dozvíte zemi původu či způsob chovu slepic.

 První číslice označuje způsob chovu slepic

0 = ekologický chov

1 = ve volném výběhu

2 = v halách (na podestýlce)

3 = v klecích

Kód země původu vajec

DE = Německo

CZ = Česko

PL = Polsko

BE = Belgie

NL = Nizozemsko

SK = Slovensko

 Poslední čtyřčíslí je údaj o hospodářství

Jde o producenta, tedy registrované zařízení pro chov nosnic. Podle kódu lze na internetových stránkách Českomoravské drůbežářské unie či Mezinárodního testování drůbeže dohledat, odkud vejce přesně pocházejí.

Domácí test čerstvosti

Čerstvost vajec poznáme podle výšky vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce lehčí. Sami si můžete udělat jednoduchý test. 

Připravte si mísu s vodou a vejce do ní ponořte. Čerstvé vejce má malou vzduchovou bublinu, takže po ponoření do vody klesne na dno. Starší (cca týden od snášky) se ve vodě vznáší a nejstarší (zhruba po třech týdnech od snášky) plave na hladině.

Čerstvost poznáte také po rozklepnutí vejce. Čím starší, tím je bílek řidší a rozlévá se, zatímco čerstvé vejce má bílek hustý.

Dalším ukazatelem je i vejce natvrdo. Když jej rozkrojíte na dvě půlky, u čerstvého vejce je žloutek uprostřed.

Video
Video se připravuje ...

Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií