Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Česka se vrací čápi: Mnohé zdrtil příběh mrtvé čápice i utýrané mládě!

Autor: jel - 
12. dubna 2022
18:46

Minulý rok u Čechů stoupla obliba pozorování čapích hnízd. Solidaritu vzbudil případ, který se odehrál v Mladých Bucích loni na jaře. Tam čápice uhynula na drátech elektrického a čáp Bukáček zůstal na mláďata sám. Jiný případ pro změnu vzbudil vášnivé debaty. Ptačí matka totiž utýrala čápě, což mezi lidmi vzbudilo bouři nevole. Se začátkem jara čápi opět přilétají do České republiky a obsazují hnízda. Do jejich pozorování se můžete zapojit i vy!

Česká společnost ornitologická (ČSO) minulý rok v září informovala, že poprvé v historii s nimi spolupracovala na pozorování čapích hnízd víc než tisícovka lidí. „Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ prozradila Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

Ornitologové doufají, že i letos lidé budou v pozorování čápů pokračovat a pomohou jim tak s monitorováním hnízd. Už nyní se do této aktivity zapojilo několik set lidí. Podle údajů ČSO je u nás obsazeno už více než 500 čapích hnízd.

„Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když čápa na hnízdě neuvidíte, najděte lokalitu na mapě a uveďte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ vyzvala Dobruska.

Mrtvá matka i utýrané mládě

Oblíbené se loni stalo i sledování čapích hnízd online přes web kameru. Zaujal případ z Trutnovska. Po smrti čápice zůstal čáp Bukáček sám, nemohl však zároveň sedět na vejcích a shánět potravu. Nakonec samec přijal pomoc od lidí a dva ochotní dobrovolníci mu do hnízda denně nosili jídlo. Tři ze čtyř mláďat nakonec především díky jejich pomoci dorostla do dospělosti. Jedno sice bohužel později také zahynulo na drátech elektrického vedení stejně jako jeho matka, zbylá se však dočkala odletu do zimoviště.

Případ, který se stal v čapím hnízdě na ZŠ Osek na Rokycansku pro změnu vyvolal velkou vlnu nevole. Lidé totiž přes webkameru v přímém přenosu sledovali, jak matka trýzní jedno ze svých mláďat. To nakonec uhynulo. Diváci byli přesvědčeni, že měla záchranná stanice zakročit. Odborníci z řad ornitologů ale vášně krotili. 

„Jde o zcela normální chování, kterému se říká infanticida a ke kterému dochází čas od času u mnoha druhů ptáků, včetně čápů. Rodiče tak odstraňují slabé potomky, když nemají dostatek potravy, anebo mají nějakou vývojovou vadu,“ uvedl tehdy pro Blesk Jan Grünwald.

Video  Čapí hnízdo v Žamberku  - Město Žamberk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi