„Nevěřili jsme vlastním očím, jaký bordel nám v uhelných skladech naložili. Místo reklamace nás však poslali ke všem čertům. Tak jsme vozík vysypali na skládku. S nadsázkou můžu říct, že tam skončila polovina mého důchodu,“ zlobila se žena. Za uhelný mour manželé zaplatili 4500 korun.

Manželé si chtěli udělat zásobu uhlí na současné chladné dny. Radus vyrazil s velkým přívěsným vozíkem do akce. V uhelných skladech však zůstal sedět v autě, uhlí mu nakládal bagr.

„Popsal mi, že pak vzal majitel lopatu, a vozík dorovnal. Prostě ten prach pokryl dobrým uhlím, aby nebyl vidět, což jsme netušili. Takže ze čtyř metráků máme jen minikupku z té horní maskovací vrstvy,“ vylíčila fintu Květa.

Reklamovat měli hned

Majitel frýdecko-místeckých uhelných skladů Frymos Jaromír Staněk oponuje. „Pán si měl obsah na vozíku zkontrolovat tady na místě. Klidně mohli doma moje uhlí složit a na reklamaci přivést svůj bordel vymetený ze sklepa,“ hájil se Staněk.

Připouští však, že klíčící obilí mezi uhlím být může. Podle něj za to mohou dovozci. „Jednou veze kamion pšenici podruhé uhlí. Když korbu pořádně nevymetou, dostanou se zrnka mezi tuhé palivo,“ vysvětlil.

Místo deseti metráků čtyři

Prodejců uhlí, kteří šidí, budou zřejmě desítky. Při poslední kontrole České obchodní inspekce pochybil téměř každý třetí z nich. Uhlí nabízel buď mokré, nebo se lidem za pár dnů ve sklepě rozpadlo na prach a do třetice, častý podvod hlavně na seniorech, kteří neodhadnou množství. Dovozce jim složí i o dvě třetiny méně uhlí, než si zaplatili.

VIDEO: Proč stále rostou ceny energií?

Video
Video se připravuje ...

Proč stále rostou ceny energií? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií