Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoce v Praze: Kam zajít o prodlouženém víkendu? Za pletením pomlázek i na netradiční bojovku

/
  • Velikonoční trhy se po dvou letech vracejí
    Aktualizováno - 14. dubna 2022 ● 13:24
    12. dubna 2022 ● 05:10

    Velikonoce se kvapem blíží a kdo se nechystá odjet z Prahy, rozhodně nemusí litovat. V hlavním městě je naplánovaná řada akcí, které zabaví nejen děti, ale i dospělé. Kromě klasických velikonočních trhů, které se vracejí po dvouleté covidové pauze, lze zajít na zajímavý program například do muzea MHD nebo do Písecké brány.

  • 1.

    Vzducholoď v Muzeu Karla Zemana

    Muzeum Karla Zemana
    Autor: Muzeum Karla Zemana

    Velikonoce v netradičním stylu si mohou užít návštěvníci Muzea Karla Zemana. To si pro malé i velké přichystalo dobrodružnou cestu za ukradenou vzducholodí. „Ukradená vzducholoď už neletí, u nás si ji děti zaslouží za splnění všech úkolů. Během dobrodružné cesty děti prokážou svou odvahu a vynalézavost, důvtip v řešení hádanek i přesnost v hodu velikonočním vajíčkem, seznámí se s Braillovým písmem, speciálním systémem psaní určeném pro nevidomé nebo otestují svůj čich během poznávání vůní. Za splněné úkoly získají Odznak dobrodruha a vzducholoď, se kterou odletí až domů,“ láká návštěvníky Muzeum Karla Zemana.

    Program probíhá od 15. do 17. dubna mezi 10. a 17. hodinou. Akce je vhodná pro rodiny s dětmi od 6 let. 

  • 2.

    Velikonoční dílny v Karlínském Spektru

    Velikonoce
    Autor: istock.cz

    Dům dětí a mládeže Spektrum v pražském Karlíně připravil na čtvrtek 14. dubna hned několik dílniček pro děti. Od 14 do 18 hodin si zde bude možné za symbolický poplatek od 10 do 40 korun uplést pomlázku, namalovat vajíčka nebo vyrobit zvířátko z korálků. Jednotlivé dílničky lze rezervovat dopředu nebo se rozhodnout až podle nálady na místě.

  • 3.

    Žižkonoce

    Prodej velikonočního zboží (ilustrační foto)
    Autor: Archiv Blesku

    Kulturní centrum Vozovna připravilo na neděli 17. dubna speciální bojovku. „Upleťte si s námi pomlázku a vydejte se na dobrodružnou cestu Žižkovem na lov pestrobarevných pentlí. Cestou vás čekají zábavné velikonoční aktivity na každém zastavení, a nejen sladká odměna v cíli pro všechny, kteří dokáží nasbírat všechny barvy pentliček na pomlázku. Trasa startuje v KC Vozovna a končí v Atriu na Žižkově, zdolat ji můžete mezi 14:00–17:00,“ lákají organizátoři.

    Vstup: 100 Kč.

  • 4.

    Trhy na Mariánském náměstí s doprovodným programem

    Vůbec poprvé se objevily trhy i na Mariánském náměstí
    Autor: MHMP

    Poprvé se Mariánské náměstí v Praze 1 stalo místem, kam je možné si zajít pro tradiční velikonoční pomlázky a další předměty spojené s těmito svátky. Nabízené zboží vyrobili lidé s handicapem, kteří jsou klienty městských příspěvkových a neziskových organizací či chráněných dílen. Samotné trhy potrvají od pátku 8. do neděle 24. dubna. Na závěr Velikonočních trhů na Mariánském náměstí, v sobotu 23. dubna, bude na programu od 15:00 hodin divadelní loutkové představení Jenovéfa – příběh plný ovoce a zeleniny a bohatý na smích, slzy a vitamíny. 

  • 5.

    Velikonoce v Písecké bráně

    Velikonoce v Písecké bráně
    Autor: Písecká brána

    Velikonoční oslavy v Písecké bráně odstartovaly už 3. dubna. Na prodloužený velikonoční víkend je však speciální program připraven. Tentokrát se zaměří na nejmenší a nabídne jim v sobotu 16. dubna  pohádku o velikonočním zajíčkovi. „Velikonoční zajíček na svém jarním putování má neobyčejná malovaná vajíčka, která v sobě ukrývají nejen lidová říkadla a velikonoční obyčeje, ale také nejednu pohádku.“

  • 6.

    Velikonoce v Muzeu MHD

    Zájem o staré dopravní stroje bývá veliký.
    Autor: David Malík

    Speciální velikonoční program si připravilo i oblíbené Muzeum MHD ve Střešovicích. O státním svátku, v pátek 15. dubna si můžete přijít do muzea uplést pomlázku a vyzdobit si vajíčka. Zároveň se můžete pokochat pohledem na jedinečné technické skvosty. Akce potrvá od devíti od rána po celý den.

  • 7.

    Velikonoční pečení

    Velikonoce tradice
    Autor: istock.cz

    Národní Zemědělské muzeum v Praze připravilo na čtvrteční podvečer speciální kurz velikonočního pečení. Po taktovkou zkušené cukrářky Pavlíny Váňové, která své zkušenosti sbírala po čtyřhvězdičkových hotelech doma i v zahraničí, si účastníci upečou hned několik velikonočních klasik. Chybět nebude mazanec nebo mrkvové řezy. Cena 4hodinového  kurzu je  2,5 tisíce.

  • 8.

    Karlínské velikonoční slavnosti

    Velikonoce v Karlíne
    Autor: Eva Fornálová

    Karlínské náměstí se v neděli 17. dubna zaplní stánky s velikonočním sortimentem, květinami, bylinkami a nebudou chybět ani klasické velikonoční pochutiny. Trhy doplní bohatý program, který bude připraven hlavně pro děti. Ty si ozdobí velikonoční vajíčka a vyrobí si tematické výrobky v kreativních dílnách. Nebude chybět ani oblíbené malování na obličej, trampolíny a sladké překvapení od velikonočního zajíčka.

  • 9.

    Velikonoční strom na Chvalské tvrzi

    Velikonoce na Chvalské tvrzi
    Autor: Chvalská tvrz

    Barevnými kraslicemi se loni na Chvalské tvrzi velikonočně rozzářil jeden ze stromů. Ozdobily jej počernické děti a nadšení dospělí. Radost dělal všem kolemjdoucím po celý duben. Místní se proto rozhodli úspěšnou akci zopakovat i letos.

     

    „Společně s DDM, skauty, Mumrajem i SKP HOPO začneme ručně zdobené kraslice na velikonoční strom navěšovat od pátku 8. dubna. Přivítáme, když se k nám připojíte a přidáte na společný strom i svoje malované vejce! Dočkáme-li se vlídného aprílového počasí, najdete velikonoční strom na Chvalské tvrzi až do konce dubna. Tedy kdykoli v průběhu měsíce lze stále zdobit,“ zve Klára Tokolyová z Chvalského zámku.

  • 10.

    Velikonoční trhy

    Velikonoční trhy se po dvou letech vracejí
    Autor: Eva Fornálová

    Po dvou letech, kdy byly trhy zrušené kvůli pandemii koronaviru, se opět vracejí na pražská náměstí, kde je bude možné navštívit až do 24. dubna. Ty největší budou již tradičně na Staroměstském náměstí. K zakoupení bude několik druhů kraslic. Kromě foukaných také dřevěné nebo drátkované. V rámci velikonočního programu se vystřídá pět desítek pěveckých a tanečních souborů z Česka i ze zahraničí, doplní je národopisná a folklórní seskupení a vystoupí na šest stovek dětí i dospělých.

     

    Další trhy se budou konat na Václavském náměstí, náměstí Republiky nebo náměstí Míru. Chybět nebudou trhy ani v areálu Pražského hradu, kde kromě stánků s kraslicemi a velikonočními dobrotami budou i ukázky tradičních řemesel jako kovář, dráteník, malování kraslic, pletení pomlázek nebo předení ovčí vlny na kolovrátku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vajíčková pomazánka, která vám zabere 10 minut 

    Fotogalerie
    63 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy