Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pořád jako nový! Rady a tipy, jak pečovat o přírodní i umělý zahradní nábytek

/
  • Broušením odstraníte ze dřeva nerovnosti i zašednutí a zlepšíte tím odolnost následného nátěru.
    Broušením odstraníte ze dřeva nerovnosti i zašednutí a zlepšíte tím odolnost následného nátěru. (Hornbach)
    30. března 2023 ● 06:00

    S nastávajícími přívětivějšími jarními dny vytáhneme zahradní nábytek z kůlen a přístřešků. Aby po zimě vypadal zase jako nový, je potřeba věnovat náležitou pozornost péči o něj.

    Zahradní nábytek byste měli opečovávat v průběhu celého roku. Během jeho používání dbejte na to, abyste ho minimálně dvakrát ročně zbavili prachu a všech dalších nečistot. Ideální je však ještě častěji. Zejména u většího znečištění, nebo toho, které by mohlo chemicky působit na jeho povrch, jako jsou např. skvrny od jídla nebo nápojů, odstraňte nečistoty okamžitě. Jen tak jeho povrch hned nezašedne nebo nezmatní ani na něm nevzniknou mapy, bez ohledu na to, zda jde o dřevo, kov s práškovým lakem nebo plast. Další postup už závisí na konkrétním materiálu a povrchovém ošetření. Obecně platí, že na údržbu je nejnáročnější dřevo.

  • 1.

    Nábytek z exotických a tvrdých dřev

    Autor: Donate

    Také u dřevěného nábytku záleží ještě na konkrétním typu dřeviny. Oblíbený je kvůli své odolnosti nábytek z exotických dřevin, které obsahují přirozeně velké množství různých silic a olejů, takže dobře odolávají škůdcům, houbám i povětrnostním vlivům. Takový nábytek zpravidla stačí čas od času napustit vhodným impregnačním olejem. Protože nejčastější dřevinou bývá týk, používá se na tento typ nábytku většinou speciální týkový olej. Chcete-li ušetřit, sáhnout můžete i po impregnačních olejích na venkovní dřevěné terasy z exotického dřeva. V žádném případě však nepoužívejte na tento nábytek běžné impregnace nebo lazury. Také dubový nebo akátový nábytek ošetřujte olejem na tvrdé dřevo.

     

    Věděli jste, že…

    Z tvrdých dřev lze lakovat pouze buk. Druhou výjimkou je dub, který lze natřít podlahovým lakem.

  • 2.

    Nábytek z měkkých dřevin

    Autor: Shumee

    Nábytek z cizokrajných dřev má hned dvě nevýhody: jednak je to vyšší cena, jednak ekologicky problematické aspekty těžby těchto dřevin. Z obou důvodu proto řada lidí raději sahá po měkčích a méně odolných dřevinách, jako je borovice nebo smrk. I ty vám mohou celkem dlouho sloužit, předpokladem je však opravdu důsledná péče. Tyto dřeviny se většinou napouštějí impregnací, která zabrání nasávání vlhkosti, případně prostředky proti houbám a dalším škůdcům, a následně natírají tenkovrstvou lazurou.

     

    Náš tip: Raději se vyhněte použití silnovrstvé lazury, jinak budete mít při vstávání nepříjemný pocit, že jste se přilepili.

  • 3.

    Čištění dřevěného nábytku

    Autor: Hornbach

    Pokud je dřevo zašedlé, existují dvě možnosti, jak ho dostat zase do původního stavu:

     

    • Čistič na dřevo Ten se nanáší štětcem a po dobu přibližně hodiny se nechá účinkovat. Dřevo vsákne čistič, čímž se obnoví zjev dřeva. V případě, že místy zůstali šedé fleky na venkovním nábytku, nátěr opakujte. Pokud je vše v pořádku, opláchněte dřevo vodou. Klidně použijte zahradní hadici nebo vysokotlaký čistič. Před dalším postupem nechat uschnout ve stínu.
    • Broušení dřeva Před natíráním povrch dřeva jemně zbruste, dokud neodstraníte zašedlé dřevo. Pokud chcete dále pokračovat lazurou, je nezbytné ošetřit dřevo impregnací proti houbám a škůdcům.
  • 4.

    Tipy pro natírání

    Autor: Bondex

    • Pokud máte nábytek v chráněném závětří, stačí natřít hladké povrchy jednou a v řezu dvakrát. Měli byste však vzít v potaz také umístění nábytku. Při orientaci sezení na jihozápad je důležité natřít nábytek minimálně třikrát.
    • Po prvním natření dřevo tzv. pustí vlasy. Je nutné tyto vlákna strhnout jemným brusným papírem o hrubosti 180. Když tak neučiníte, budou se jednotlivé vlasy trhat a hrozí narušení ochranné lazury.
    • Ošetřujete nábytek olejem? Přebytečný olej vždy setřete suchým hadříkem. Pokud byste to neudělali, může dojít k tvorbě skvrn.

     

    Věděli jste, že…

    Zatímco u měkkého jehličnatého dřeva ošetřeného běžnými lazurami na dřevo je nutné při renovaci starý nátěr, částečně zbrousit, u tvrdého exotického dřeva napuštěného impregnačním olejem je situace mnohem jednodušší. Správný impregnační olej se vpije hluboko do dřeva, nevytváří žádnou vrstvu na jeho samotném povrchu, a tudíž není třeba ho brousit.

  • 5.

    Ratanový nábytek

    Autor: Beliani

    Jako každý přírodní materiál je i ratan choulostivější a vyžaduje více pozornosti. Zahradní nábytek se zpravidla vyrábí z neloupaného ratanu, který je poměrně dobře odolný vůči povětrnostním vlivům (déšť, slunce). I tak je ale dobré nepříznivých podmínkách nábytek zakrýt plachtou nebo schovat pod střechu.

     

    • Prach z ratanového nábytku odstraňte nejlépe na sucho antistatickou utěrkou. Při větším zašpinění jej omyjte studenou vodou s trochou saponátu a pak nechat volně uschnout na vzduchu.
    • Pokud ratanový nábytek navlhl, nebo se na něm začala tvořit plíseň, postiženou oblast vyčistěte a nechte uschnout.
    • Když se naopak vlivem sucha začínají vlákna ratanu štěpit, nábytek naolejujte. Pro větší odolnost můžete použít lak. V každém případě vždy vybírejte pouze přípravky určené přímo na ratan.
  • 6.

    Kovový a plastový nábytek

    Autor: Möbelix

    Nábytek z plastu si získal svou oblibu právě pro nenáročnou údržbu. Přesto ho nezapomínejte pravidelně otírat vlhkým hadříkem od nečistot (jinak vám zašedne nebo povrch zmatní) a na zimu ho určitě schovejte pod střechu. Nejlepší bude, když to bude nějaká alespoň trochu izolovaná zahradní stavba, plastu opravdu nesvědčí teploty pod nulou. Materiál potom křehne.

     

    U kovu vás čeká podobně snadná práce. Moderní kovový nábytek mívá často povrch ošetřený práškovým lakem, který zvyšuje jeho odolnost proti korozi a snadno se omývá vlhkým hadříkem. Kdybyste však přeci jen někde narazili na rez, odstraňte ji drátěným kartáčem a zatřete místo barvou na kov v podobném odstínu. Stejný postup platí, pokud máte nábytek natřený jen standardní barvou na kov. V tomto případě ale po odstranění rzi natřete celý kus nábytku.

  • 7.

    Čalounění

    Autor: DR Studio

    Záleží, zda se jedná o běžné sedáky z materiálů, které nejsou určené k trvalému umístění venku. Ty můžete prát, jak jste zvyklí. Pokud jde o speciální čalounění z textilií určených do exteriérů, tam je situace trochu jiná. Můžete ho čistit speciálními přípravky pro tzv. suché čištění, vždy se ale podívejte do návodu na doporučení výrobce. Textilie s hydrofobní úpravou zase mnohdy stačí jen otřít vlhkých hadříkem nebo při silnějším znečištění houbičkou napuštěnou jarem.

     

    Zdroj: Hornbach, Supersektor

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Mirka Nová: Já jsem si nedávno vybrala na internetových stránkách http://www.zahradni-dreveny-nabytek.cz/zahradni-sestavy/ v sekci zahradní sestavy, jednu sestavu, která na mojí terase vypadá úžasně. Její přírodní vzhled se skvěle hodí k zahradě. Důležité pro mě je, že její údržba není moc náročná a zůstane jako nová dlouhá léta. Teď si každé ráno posedím na terase a vypiju si svou oblíbenou kávu.

(23. 12. 2023 19:17)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy