„Jedná se o původní hřbitov, který se nacházel v blízkosti kostela.Ten byl postaven v 1. polovině 13. století. Do této doby předběžně datujeme i nálezy kosterních pozůstatků,“ řekla vedoucí archeologického výzkumu Michala Přibylová ze společnosti Archaia Brno. „Místo budeme ještě dále zkoumat a časové určení upřesníme,“ dodala.

Není vyloučeno, že mezi ostatky mohou být i kosti prvního pobělohorského faráře Veselí nad Moravou Pavla Václava Kastiliuse, který se v roce 1630 nešťastnou náhodou utopil v blízké řece Moravě.

Video
Video se připravuje ...

Ve Veselí nad Moravou archeologové odkryli až 600 let staré kostry. ŘSD

Hřbitov v místě frekventované křižovatky, po které nyní denně projíždí desítky tisíc automobilů, zanikl v roce 1834. „V tom roce byl hřbitov po cholerové epidemii zrušen a upraven na ovocný sad, který se stal majetkem veselské vrchnosti,“ uvedl historik Peter Futák.

Nejstarší stavba ve městě

Pozdně románský, později goticky přestavěný kostel Panny Marie, je nejstarší stavbou ve Veselí nad Moravou a jednou z nejstarších dochovaných budov na Moravském Slovácku.

Založen byl v polovině 13. století, zřejmě stavitelem veselského hradu, břeclavským komorníkem Sudomírem z rodu Tvrdišovců. Nalezené pozůstatky lidí tedy skutečně mohou pocházet z dob Přemyslovců.

Místní kněz se utopil

Ke kostelu se váže mnoho, často pohnutých, historek. Prvním pobělohorským katolickým farářem ve Veselí byl Pavel Václav Kastilius, který se v roce 1630 nešťastnou náhodou utopil v blízké řece Moravě. „..kterýžto kněz v pondělí svatodušní z města na kočárku jel domů, maje pacholka zlobivého, k tomuž koně plaché jsouce pomrštěné z mostu do vody skočily a toho kněze utopily…“ popisují tragédii dobové zdroje.

Fotogalerie
10 fotografií