„Dohodli jsme se, že škola v příštích třech letech uvolní každý školní rok až dvě třídy pro potřeby naší nedaleké ZŠ Dědina. První rok dostaneme podle dohody k dispozici až 60 míst, druhý rok až 120, třetí až 180 a od září roku 2025 budeme mít školu k dispozici celou. To znamená zhruba 350 míst navíc proti současnému stavu,“ uvedl Lacina, v jehož gesci je mimo jiné majetek městské části.

PBIS má pozemky v Liboci a na nich stojící školní budovu v nájmu od roku 2007. Nyní byla soukromé škole nájemní smlouva prodloužena o tři roky, tedy do 31.srpna 2025. PBIS platí na nájemném 425.000 korun bez DPH za měsíc. Od doby, co bude uvolněné učebny využívat ZŠ Dědina, bude nájemné levnější.

Kritika opozice

Prodloužení pronájmu budovy školy v ulici Vlastina kritizovali na svém facebooku Piráti Prahy 6. Podle nich je to pro městskou část nevýhodné. Upozornili zvláště na nedostatečnou kapacitu škol v šesté městské části. „Máme školní budovu, která patří městské části a kterou Šestka (Praha 6) pro svoji školu nevyužívá. No a když se naskytne možnost budovu pro školu uvolnit, šestkoví radní řeknou ne, pojďme pronajímat dál,“ uvedli. S prodloužením nájemní smlouvy nesouhlasí ani spolky Klub přátel školy při ZŠ Dědina, Klub rodičů a přátel školy při mateřské škole Šmolíkova a Spolek pro Divokou Šárku, které proti prodloužení nájmu podaly námitky.

Kvůli nedostatečným kapacitám škol v Praze 6 a potřebě najít prostory pro výuku děti utečenců z válkou zasažené Ukrajiny schválila ke konci března rada Prahy 6 záměr omezit vlastnické právo Ruska k prostorám školy při ambasádě. Podobně se usneslo zastupitelstvo hlavního města. Škola se nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívá. Ministerstvo zahraničí už dříve upozornilo na to, že po jakýchkoli aktivních krocích vůči ruskému majetku v ČR by nepochybně následovaly reciproční kroky vůči českému majetku na území Ruska.

Podle radní Prahy 6 Marie Kubíkové (ODS) jsou stávající školní budovy v šesté městské části nyní téměř zcela naplněné. Radnice zřizuje 15 základních škol s kapacitou zhruba 9600 žáků. Podle plánů radnice je cílem, aby byly kapacity ZŠ v Praze 6 v roce 2030 asi 11.200 žáků. Praha 6 proto plánuje přístavby školních budov, z nichž mnohé nyní realizuje. Týká se to například ZŠ náměstí Svobody, ZŠ Emy Destinnové nebo ZŠ Jana Amose Komenského.