Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Lupiči v Praze a okolí vykrádají hasičské stanice: Kradou vybavení k vyprošťování zraněných

Aktualizováno -
6. dubna 2022
14:33
Autor: VaB - 
6. dubna 2022
11:17

Pražští a středočeští hasiči se potýkají s obrovským problémem. Zatím neznámí pachatelé jim vykradli celkem tři stanice - v Hořovicích, Berouně a v pražských Jinonicích. V Praze do stanice vnikli s pomocí násilí a ukradli věci za více než 330 tisíc korun. Policie po nich pátrá, hasiči přijali bezpečnostní opatření.

Hyenismus, který nezná mezí! Zatím neznámí pachatelé ve středních Čechách a v Praze vykradli tři hasičské stanice. Nejprve v Hořovicích a v Berouně, následně i v Praze-Jinonicích. K tomu došlo v neděli v časných ranních hodinách.

Dva pachatelé k vloupání použili násilí, následně začali šmejdit po stanici. „Prohledali zaparkovaná vozidla a odcizili věci za více než 330 tisíc korun,“ uvedl pro Blesk mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Podle něj jde hlavně o vyprošťovací zařízení, hadice a další věci.

Jejich čin zachytila i bezpečnostní kamera, záběr ale není podle policistů kvalitní, a tak na něm pachatelé nejsou nijak detailně poznat. „Na pachatele apelujeme, aby se v nich hnulo svědomí. Hasiči své vybavení potřebují k záchraně lidských životů,“ dodává mluvčí.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka k vykradené stanici řekl jen to, že k tomu skutečně došlo, ale s ohledem na vyšetřování nebudou poskytovat další informace. „Zvýšili jsme ale ochranu našich objektů,“ dodal Kavka.

Policie zatím případy z Prahy a Středočeského kraje nespojila. „Pachatelé vykradli hasičské stanice v Hořovicích a Berouně. Případ si převzala policie, která ho vyšetřuje, krádeží nebyla ohrožena akceschopnost jednotek,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. V Berouně kradli zloději 2. dubna, o tři dny později v Hořovicích.

Aby se na ně zřejmě tak lehce nepřišlo, jeden z nich s pomocí koštěte otočil kameru směrem ke stropu. K jejich smůle ale jednoho z nich kamera natočila. „Poté se ve vnitřních prostorách garáží volně pohybovali, otevírali vozidla, přičemž ze tří nákladních automobilů odcizili kufry s nářadím a speciální vyprošťovací zařízení,“ doplnila policistka Michaela Richterová.

„Velitele stanic jsme na skutečnost upozornili, ale to je tak jediné, co můžeme udělat. Ke krádeži došlo i přes bezpečnostní opatření,“ dodala Kereková.

Podle informací Blesku do stanice v Berouně vnikli násilím, vylomili oba zámky. Policisté veřejnost žádají o pomoc. Pokud pachatele poznáváte, oznamte to na linku 158.

Video  Kamera zachytila podezřelé z krádeže hasičského vybavení v Praze.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání