Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stovka retrívrů živoří na dvorku 9 měsíců, úřady nekonaly. Příčina? České zákony

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
7. dubna 2022
05:00

Až nyní, po devíti měsících, rozhodli úředníci o trestu pro chovatelku Milenu Růžičkovou z Odrovic na Brněnsku, která na jednom dvorku a v přilehlé stodole držela stovku retrívů. Byli k ní velmi shovívaví. Za chov zvířat v Odrovích vyfasovala jen pokutu. V Žabčicích, kam část zvířat přemístila, musí snížit počet chovaných psů, a to z třiceti na devět.

Reportérky požádaly Krajskou veterinární správu, aby podivný, zjevně nezvládnutý chov prověřila a zkontrolovala. Růžičková ještě před tím psy rozdělila a zhruba polovinu jich z Odrovic přestěhovala do nedalekých Žabčič. Veterináři při kontrole v obou objektech zjistili, že zhruba třetina zvířat je vyhublá. Protože tím došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, navrhli všechny psy odebrat.

Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů | Jana Ulrichová

Podmínky nezlepšila

Jednání se pak ale začala protahovat. Růžičková využívala všechny zákonné možnosti, jak se bránit, neustále se odvolávala a psy mezitím stihla vykrmit. Při další kontrole na podzim už proto její zvířata vypadala lépe. Omezený prostor, na kterém žila, se ale nezměnil. „Zlepšil se jejich výživový stav, nevhodné podmínky chovu ale trvají dál,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že nově proto navrhli snížit počet chovaných psů.

Někteří psi jsou vyhublí Někteří psi jsou vyhublí | Jana Ulrichová

Ponechají 9 psů

Tento návrh se rozhodli respektovat v Židlochovicích, pod něž spadají Žabčice. „Je tam opravdu mnoho psů na malém prostoru. Proto se budeme řídit doporučením veterinární správy na snížení počtu chovaných psů na devět,“ řekl starosta Židlochovic Jan Vitula.

Jen pokuta

Méně radikální byli úředníci odboru životního prostředí v Pohořelicích, pod něž spadají Odrovice. Ti se na doporučení veterinářů neohlíželi, Růžičkové vyměřili pouze pokutu, a to za devět psů, kteří byli podle veterinářů vyhublí. Žádný odběr ani snížení poštu chovaných psů nenařídili, takže Růžičková může dál bez obav zvířata týrat hlady a množit.

Majitelé psy poschovávali do stodoly a pozemek obehnali plachtou, aby na něj nebylo od sousedů vidět Majitelé psy poschovávali do stodoly a pozemek obehnali plachtou, aby na něj nebylo od sousedů vidět | Jana Ulrichová

Střílel na reportérky

Blesk tlapky chtěly znát i názor Mileny Růžičkové, opakovaně se ji proto pokoušely kontaktovat. Zastihli ji ale jen jednou, a to během první veterinární kontroly. Vyjádřit se ale odmítla. „Tohle mě obtěžuje. Nechte být moje psy, moji rodinu. Nechte nás na pokoji,“ křičela. Její partner zašel ještě dál, na reportérky vytáhl zbraň a bez váhání vystřelil. Je stíhán proto za nebezpečné vyhrožování.

Marie Žáková ( 7. dubna 2022 12:18 )

Zavřít babu a veterinární kontrolu špatně pracuje

verka1 ( 7. dubna 2022 12:02 )

Souhlasím 👍

Zobrazit celou diskusi