Učiliště v pražské Michli se snaží vzpamatovat z tragédie, k dispozici má pro učitele i studenty psychology. Ti pracují především se dvěma skupinami. Maturanty, kteří mají učebnu hned naproti kabinetu zavražděného Jana K., kde k útoku došlo. A také třídou, kam docházel Jaroslav Ř. a do níž chodí i jeho bratr Pavel Ř.

Právě jemu se snažili psychologové vytvořit co největší podporu. „Řešilo se především to, jak se k chlapci chovat, aby pro něj bylo vytvořené bezpečí a mohl školu dodělat. Mile mě překvapilo, že to on sám chce řešit a být součástí (kolektivu a pomoci celé třídě – pozn. red.). Samozřejmě má strach ze šikany i okolí,“ popsala Blesku Galina Jarolímková, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4.

Právě ta s kolegy se studenty od pondělka pracuje. Psycholožka popsala, že naštěstí nedošlo k tomu, aby se studenti a učitelé proti bratrovi útočníka postavili. „Nenastává situace, že by mu to dávali nějakým způsobem sežrat. Pro chlapce nyní sháníme psychologa, který se mu bude věnovat individuálně,“ dodala Jarolímková. Doplnila, že všem byly předány kontakty na krizová centra, linky bezpečí i psychology v poradnách.

Maturanti trpí podle psychologů pocity nejistoty. Na jaře měl jejich znalosti u zkoušek z dospělosti prověřovat právě zavražděný Jan K.

Školu šetří inspekce

Na učiliště se zaměřila i Česká školní inspekce, která již před dvěma lety po kontrole za jeho slabou stránku označila nesystematické a nedůsledné řízení činnosti výchovného poradce a školního metodika prevence. Nyní je se školou i policií v kontaktu. „Průběžně si předáváme informace a sledujeme všechny souvislosti. Musíme počkat, až svá vyšetřování dokončí Policie ČR,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Pomsta v kabinetě

K tragédii došlo ve čtvrtek v kabinetě učitele Jana K. ve čtvrtém patře. Jaroslav Ř. na něj kvůli špatným známkám ze zkoušení zaútočil mačetou. Tělo oběti pak našla jeho manželka Ivana K. (59), která je ve škole zástupkyní ředitele a kabinet měla hned vedle svého muže. Student byl hodinu po útoku dopaden a nyní je ve vazbě. Hrozí mu 12 až 20 let vězení.

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku mačetou na učitele 

Fotogalerie
70 fotografií