Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Pražské tržnici otevřela nová pobočka úřadu práce. Uprchlíci tam mohou žádat o humanitární dávku

Autor: ČTK - 
4. dubna 2022
15:51

Lidé prchající před válkou na Ukrajině mohou od pondělí žádat o humanitární dávku na novém pracovišti úřadu práce v Pražské tržnici. Pobočka v hale číslo 29 je určená speciálně pro podávání a zpracování žádostí o dávku, na místě je proto klientům k dispozici tlumočník, informovala v tiskové zprávě mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Beránková. Na humanitární dávku 5000 Kč měsíčně mají nárok uprchlíci, kteří dorazili do Česka po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Na pobočky úřadu práce v hlavním městě se denně obracejí tisíce občanů Ukrajiny. Praha tak patří mezi nejvytíženější regiony podle počtu klientů z řad cizinců s dočasnou ochranou. Zároveň má také jeden z nejvyšších počtů českých klientů, upozornila mluvčí.

„Abychom zajistili důstojné podmínky nejen pro občany Ukrajiny, ale také občany ČR, kterým poskytujeme veškeré naše služby v oblasti zaměstnanosti i nepojistných sociálních dávek, rozhodli jsme pro otevření tohoto speciálního pracoviště. Jeho cílem je především odlehčit ostatním pracovištím v rámci hlavního města,“ uvedl ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Jan Tvrdek.

Nové pracoviště v Pražské tržnici je určené speciálně pro podávání a zpracování žádostí o humanitární dávku. Úřední hodiny jsou shodné s úředními hodinami ostatních kontaktních pracovišť. V případě, že kapacity nové pobočky nebudou stačit, je úřad práce podle Beránkové připravený otevřít další pracoviště v hale 27 Pražské tržnice.

Video  Buča odkryla mučení lidí! Přijde konec Putina? A policie řeší Schillerové instagram.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Ukrajinců prchajících před ruskou invazí je v Česku zhruba 300 000, uvedl na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) . Nejvíce uprchlíků před válkou je dlouhodobě v Praze. Podle statistik ministerstva vnitra jich v neděli bylo v hlavním městě zhruba 62.700.

Uprchlíci z Ukrajiny mají v Česku nárok na dávku 5000 Kč měsíčně, která je určena na zajištění potřeb a pořízení základního vybavení pro začátek života v Česku. Podporu mohou lidé, kteří získali ochranu či vízum ke strpění, v případě potřeby dostat opakovaně ještě v pěti dalších měsících. Dávku vyřizují úřady práce a lze o ni požádat také přes online aplikaci.

Video se připravuje ...
Další videa