Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman chce za ústavního soudce Poledníka. Rychetský: Měl spíš navrhnout ženu

Autor: ČTK, for - 
4. dubna 2022
19:23

Novým ústavním soudcem by se mohl stát advokát Petr Poledník. Žádost o souhlas s jeho jmenováním doručila prezidentská kancelář do Senátu na konci března. Upozornila na to dnes Česká televize (ČT). Ústavní soud je personálně oslabený po odchodu soudkyně Kateřiny Šimáčkové na konci loňského roku, kdy nastoupila u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti prezident Miloš Zeman.

Poledník byl místopředsedou České advokátní komory, tuto funkci zastával v letech 2005 až 2021. Působí mimo jiné u rozhodčích soudů při Hospodářské a Agrární komoře a Slovenské obchodní a průmyslové komoře. Je také členem rozkladové komise antimonopolního úřadu pro veřejné zakázky, uvádí se v žádosti.

Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory. „Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti prezident Miloš Zeman.

Nového soudce či soudkyni navrhuje hlava státu, která ke jmenování potřebuje získat souhlas Senátu. Horní komora o tom bude rozhodovat v tajných volbách. Poledník se předtím bude moci představit senátorům například na jednání ústavně-právního výboru.

Hrad už dříve uvedl, že s nominací na uvolněné místo po Šimíčkové počká na nového ministra spravedlnosti, kterým je od loňského prosince brněnský právník Pavel Blažek (ODS).

Zatím poslední nominaci na ústavního soudce Senát schvaloval předloni v lednu. Jeho souhlas získal tehdejší předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Obsadil mezi ústavními soudci místo po Janu Musilovi, který v roce 2019 rezignoval ze zdravotních důvodů. Šámala v čele Nejvyššího soudu nahradil Petr Angyalossy.

Rychetský: Mohl navrhnout ženu

Předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského mrzí, že prezident Miloš Zeman na volné soudcovské místo nenavrhl ženu.

„Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem Parlamentu České republiky,“ uvedl Rychetský na dotaz ČTK.

„Velice mne však mrzí, že pan prezident nenominoval na uvolněné místo u Ústavního soudu ženu, přičemž v právnické veřejnosti je nepochybně celá řada kvalitních žen. Nejeví se mi jako optimální situace, kdy mezi 15 soudci Ústavního soudu bude pouze jedna žena,“ doplnil předseda soudu.

Video  „Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Poledník po maturitě krátce pracoval jako stavební dělník; v advokacii působí od poloviny 70. let, od roku 1980 jako samostatný advokát; věnuje se všeobecné praxi, intenzivněji pak právu trestnímu; řadu let se angažuje ve vedení České advokátní komory, mezi roky 2005 a 2021 byl jejím místopředsedou, pověřeným řízením pobočky v Brně; od roku 1993 je také členem Slovenské advokátní komory.

Věnuje se také pedagogické činnosti, působí jako zkušební komisař u advokátních zkoušek a přednáší na školeních ČAK. V současnosti je externím členem vědecké rady Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Působí také v Unii obhájců (je členem kontrolní komise) a Jednotě českých právníků. Angažuje se také v obecně prospěšní společnosti Po stopách Lichtenštejnů, je členem představenstva akciové společnosti Grandhotel Pupp Karlovy Vary.

Jako předseda komise mimo jiné zkoušel při advokátní zkoušce expremiéra Stanislava Grosse, který při prvním pokusu v březnu 2008 neuspěl. „Uchazeč u advokátní zkoušky celkově neuspěl (...). Pokud se ale na příští termín připravíte, budete úspěšný,“ řekl tehdy Poledník podle serveru Aktuálně.cz. Později zkoušel například i bývalého místopředsedu ODS a exministra vnitra Ivana Langera.

 

horaIysa ( 5. dubna 2022 23:38 )

Zvadlej klásku, co to zase meleš za slátaniny?

Jirik-ta ( 5. dubna 2022 04:44 )

sorgedoktor ( 4. dubna 2022 19:46 )

Diskuze je snad k ustavnimu soudci. I tak je to problematika, ktera snad netanguje bezne ctenare Blesku...

Jirik-ta ( 4. dubna 2022 19:32 )

Kluci a co inflace? Ruskej plyn nepotřebujem. Pandemickej zákon máme. Proočkovanej premiér marodí s kovidem. Dolary je potřeba vyměnit na ruble. Veselé velikonoce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa