Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ODS a TOP 09 spojí síly. V Praze 10 budou v komunálních volbách kandidovat společně

Autor: ČTK - 
4. dubna 2022
13:22

V podzimních komunálních volbách budou v Praze 10 společně kandidovat ODS a TOP 09, uvedl předseda sdružení TOP 09 Prahy 10 Radek Lojda. V desáté městské části nyní ODS spolu s koalicí Vlasta a Piráty tvoří vládnoucí koalici, TOP 09 je spolu s hnutím ANO v opozici. Obě strany půjdou ještě s KDU-ČSL společně i do voleb na magistrát.

Podle předsedy ODS v Praze 10 a nynějšího místostarosty městské části Martina Valoviče lidé ocenili spolupráci středopravicových stran na celostátní úrovni a má smysl ji zopakovat na komunální úrovni. „Zatímco KDU-ČSL si vybrala jinou cestu, s TOP 09 jsme shodu našli velmi rychle a já z toho mám upřímnou radost,“ uvedl.

Obě strany uzavřely memorandum o spolupráci a nyní podle Lojdy jednají o koaliční smlouvě a programu. „Desítka potřebuje v některých oblastech výrazně změnit směr fungování a vyžaduje mnohem aktivnější řízení,“ uvedl.

Předvolební koalice již vznikají i v jiných městských částech. Například v Praze 3 a Praze 8 se na spolupráci domluvily TOP 09 a STAN. Do městského zastupitelstva, kde nyní spolupracují v rámci Spojených sil pro Prahu, nicméně společně kandidovat nebudou. TOP 09 a KDU-ČSL budou nově s ODS v koalici Spolu. STAN bude kandidovat samostatně a kandidátku hnutí na magistrát povede současný první náměstek primátora, architekt Petr Hlaváček. Samostatně do voleb půjdou rovněž Piráti, kteří nyní na magistrátu tvoří koalici se Spojenými silami a Prahou Sobě. Pirátským lídrem bude nynější primátor Zdeněk Hřib.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa