Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jiří Šalamoun (†86) vyprávěl barvami: Jako první nám představil i Hobita!

Autor: Ivan D. Hladík - 
2. dubna 2022
09:33

Přestože jej lidé znají především jako tvůrce podoby dobráckého Maxipsa Fíka z kresleného animovaného večerníčku, Jiří Šalamoun (†86) během života vytvořil desítky volných litografií a také řadu filmových plakátů nebo knižních ilustrací. Svými obrázky oživil jako první u nás postavy slavného Tolkienova Hobita!

Kniha anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena (1892–1973) s názvem Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla u nás poprvé roku 1979. Ikonické dílo, které dosud milují celé generace čtenářů, tehdy ilustroval právě Jiří Šalamoun (†86). „Ty zvláštní a nádherné ilustrace připomínají humorný naivní styl, skoro jako dětské kresby, a přitom stále působí hlubokým výtvarným dojmem,“ ohodnotil je norský sběratel Ingvar Hagelund.

Fascinující příběh Tolkienova Hobita poprvé představily tuzemským čtenářům Šalamounovy ilustrace. Fascinující příběh Tolkienova Hobita poprvé představily tuzemským čtenářům Šalamounovy ilustrace. | Blesk, Ingvar Hagelund

Kromě dětských knih, jako například Pan Tau a tisíc zázraků (1974), pak Šalamoun ilustroval i díla klasiů. Třeba Posledního Mohykána J. F. Coopera, Kroniku Pickwickova klubu Charlese Dickense, Pohřební písně J. J. Ryby či Vraždy v ulici Morgue E. A. Poea. Specifický umělcův styl ale vídali i filmoví diváci. Do kina je lákaly Šalamounovy plakáty k filmům Holka na zabití (1975), Lucie, postrach ulice i ..a zase ta Lucie! (oba 1984), nebo Jak básníkům chutná život (1988). U posledně jmenovaného byl i autorem titulků a animovaných částí filmu. Šalomounovy obrázky ale žily i bez zásahu filmařů. A zůstávají napořád hravé i výjimečné, jako sám jejich autor.

Jak Šalamoun tvořil

Kurátoři loňské výstavy výtvarníkova díla v Museu Kampa Šalamouna popsali jako tvůrce kreativního, hravého, poctivého a vynalézavého. Jeho postupy pak odhalil historik umění Josef Kroutvor. „Ilustrace se rodí postupně, po studiu přicházejí první situační nákresy, podoba ilustrace se stále zpřesňuje a v závěru dochází často k celkovému překreslení ‚jedním tahem‘,“ řekl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi