Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajinská odveta a obří požár v Rusku: Dva vrtulníky zaútočily na zásobníky s ropou

Aktualizováno -
1. dubna 2022
19:47
Autor: ČTK, swp - 
1. dubna 2022
13:51

V západoruském městě Belgorod ležícím asi 30 až 40 kilometrů od ukrajinských hranic dnes vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na areál zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, které v nízké výšce přeletěly hranice. Podobně se později vyjádřilo ruské ministerstvo obrany. Toto tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov obvinění později popřel. Ukrajinská ministerstva zahraničí a obrany ruské tvrzení před tím nepotvrdila ani nevyvrátila.

Ruské ministerstvo obrany večer uvedlo, že za útok na sklad jsou zodpovědné dvě ukrajinské helikoptéry Mi-24. Podle mluvčího resortu Igora Konašenkova stroje ráno v extrémně malé výšce vstoupily do ruského vzdušného prostoru a skladu zasadily raketový úder. Konašenkov dále prohlásil, že zasažený objekt nezásoboval ruské ozbrojené síly, ale civilní vozidla.

„Z nějakého důvodu říkají, že jsme to udělali, ale podle našich informací to neodpovídá realitě,“ řekl Danilov podle agentury Reuters v televizi.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už před tím sdělil, že informace o tom, že za útokem stála ukrajinská armáda, nemůže potvrdit ani vyvrátit. Obdobně reagoval podle agentury Interfax-Ukrajina mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Ukrajina se podle něj brání a snaží se odrazit ruskou agresi na ukrajinském území. „A to vůbec neznamená, že by Ukrajina měla nést odpovědnost za všechny špatné odhady, katastrofy a události, které se odehrávají na území Ruska,“ nechal se slyšet Motuzjanyk.

Podle svědka, na něhož se bez dalších podrobností odvolává agentura Reuters, se ve městě kolem 12:00 SELČ ozval výbuch. Osm zásobníků s ropou, do jejichž hašení se zapojily skoro dvě stovky hasičů i se speciálním vlakem, vzplálo jen dva dny poté, co městem otřásla exploze v muničním skladu.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry útočících a odlétajících vrtulníků, podle siluety zřejmě bitevních helikoptér Mi-24, v modernizované verzi označovaných Mi-35. Tyto stroje sovětské konstrukce používají obě strany nynějšího rusko-ukrajinského konfliktu, podobně jako jiné státy, které bývaly součástí sovětského bloku.

Ukrajinský novinář Jurij Butusov podle agentury Unian na sociálních sítích napsal, že nálet podnikly dva ukrajinské vrtulníky Mi-24. Ty letěly tak nízko, že je nezachytila ruská protivzdušná obrana, a pak neřízenými raketami zničily „strategicky důležitý“ sklad paliv. „Ruská protivzdušná obrana nebyla s to ani zaznamenat naše vrtulníky při úspěšném návratu na základnu po splnění úkolu,“ uvedl novinář.

Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že pokud se tyto informace potvrdí, půjde o první známý případ, kdy ukrajinské stroje během nynější konfliktu vletěly do ruského vzdušného prostoru s cílem zaútočit tam na stanovený cíl. Podle BBC mají piloti ukrajinských helikoptér hodně zkušeností s nízkými a rychlými lety, které mají zabránit tomu, aby stroj zachytily vojenské radary a systémy protivzdušné obrany. Takové operace provádějí v posledních letech v Donbasu, kde ukrajinské síly bojují s proruskými separatisty.

Kreml uvedl, že útok na sklad pohonných hmot „nevytváří příhodné podmínky“ k tomu, aby pokračovala jednání o příměří s Kyjevem.

Obyvatelé Belgorodu z okolí požáru byli podle starosty Antona Ivanova evakuováni na stadion. Tam podle BBC přijel autobus s 19 lidmi. Společnost Rosněfť, které sklad patří, oznámila, že požár se obešel bez obětí a bez zraněných.

Gubernátor Gladkov tento týden uvedl, že výbuchy ve zbrojním skladu byly pravděpodobně důsledkem jiného požáru, ačkoli regionální úřady podle něj čekají na potvrzení od ministerstva obrany. Agentura TASS s odkazem na místní úřady ve středu uvedla, že šlo o vojenský objekt zničený ukrajinskou střelou. Ukrajina se k žádnému z incidentů nepřihlásila.

Požár v Belgorodu nezpůsobí nedostatek paliv na čerpacích stanicích, které budou zásobovány z okolních regionů, řekl ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov podle agentury TASS. Ta uvedla, že každý z osmi hořících zásobníků má objem 2000 metrů krychlových a že hrozí rozšíření ohně na další zásobníky, kterých je na místě celkem 27. V podvečer gubernátor Gladkov oznámil, že se hasičům podařilo požár „lokalizovat“, což znamená, že se podařilo zamezit dalšímu šíření ohně.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Ruské ozbrojené síly v posledních dnech raketami a střelami s plochou dráhou letu systematicky ničily sklady pohonných hmot v různých částech Ukrajiny. Uvedené sklady podle médií slouží hlavně ukrajinské armádě a železnici. Válka, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině, dnes pokračuje 37. dnem.

Video  Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa