Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie navrhla obžalobu 12 Rusů a Vietnamců: Podváděli s vízy a narušili činnost ministerstva

Autor: ČTK - 
30. března 2022
10:51

Policie navrhla obžalovat 12 Rusů a Vietnamců v souvislosti s podáváním žádostí o pobytová oprávnění v Česku. Podle kriminalistů skupina částečně narušila činnost ministerstva zahraničních věcí. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Osoby jsou důvodně podezřelé z organizování trestné činnosti, která souvisela s podáváním žádostí o udělení pobytových oprávnění na území České republiky ze strany občanů Vietnamské socialistické republiky,“ napsal mluvčí.

Neoprávněné jednání obviněných podle vyšetřovatelů paralyzovalo některé způsoby podávání žádostí, sdělil Ibehej bez dalších podrobností.

Všech 12 stíhaných čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině, za kterou hrozí až desetileté vězení či propadnutí majetku. Deset z nich policie stíhá také za neoprávněný přístup k počítačovému systému a pět za praní špinavých peněz. O podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Po zahájení stíhání na podzim roku 2018 skončilo osm lidí ve vazbě, nyní už jsou všichni na svobodě. Kriminalisté tehdy informovali, že skupina získala trestnou činností stovky milionů korun. Na případu spolupracovala česká Bezpečnostní informační služba a vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Mladá fronta Dnes v té době zveřejnila, že hackeři prolomili systém udělování víz zvaný Visapoint, který sloužil cizincům k registraci termínu pro žádost o víza do Česka.

BIS poté ve své výroční zprávě uvedla k tomuto případu, že obvinění lidé zaplňovali u vybraných typů víz pro Vietnamce veškeré volné termíny fiktivními osobami a znemožňovali skutečným žadatelům zápis. Za místo v elektronické frontě pak požadovali až několik tisíc eur.

Systém Visapoint fungoval od roku 2009. Měl zefektivnit zápis žadatelů o vízum a zamezit frontám před některými ambasádami, především v Hanoji. BIS ale konstatovala, že problém s machinacemi jen přenesl z fyzického světa do kybernetického prostředí. Ministerstvo zahraničí přestalo systém využívat koncem roku 2017.

Video  Recidivista ukradl v Německu audi: Policisté mu dali stopku na D1 u Brna  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi