Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko vyhostí ruského diplomata, zemi musí opustit do tří dnů. Diplomaty vypovídají i ostatní státy

Aktualizováno -
29. března 2022
17:17
Autor: ČTK - 
29. března 2022
16:50

Jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu a musí opustit Českou republiku do 72 hodin. Na twitteru to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí. Nežádoucí osobou z ruského velvyslanectví, kterou ČR vyhošťuje, je podle Deníku N a Respektu zástupce velvyslance Feodosij Vladyševskij.

„Spolu se spojenci snižujeme ruskou zpravodajskou přítomnost v EU,“ uvedla česká diplomacie.

Vyhošťování ruských diplomatů

Nizozemsko vyhostí 17 zaměstnanců ruské ambasády, které považuje za důstojníky zpravodajských služeb a hrozbu pro bezpečnost země. Na twitteru to dnes oznámil nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Belgie zároveň informovala, že vyhostí 21 ruských diplomatů; viní je ze špionáže a rovněž je považuje za hrozbu pro bezpečnost země. Agentuře Reuters to potvrdilo belgické ministerstvo zahraničí.

Nizozemská vláda se rozhodla na základě informací od civilní i vojenské zpravodajské a bezpečnostní služby. Podobně v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu postupovaly i další země. Nizozemsko s nimi svůj krok koordinovalo, sdělil ministr Hoekstra.

Všech 21 Rusů vyhoštěných z Belgie působí na ruské ambasádě v Bruselu nebo na konzulátu v Antverpách. Zemi musí opustit do 15 dnů, uvedla belgická ministryně zahraničí Sophie Wilmèsová. První informaci bez uvedení zdroje přinesla agentura Belga.

„Toto rozhodnutí není sankcí, je spojené výhradně s národní bezpečností. Diplomatické spojení s Ruskem zůstává otevřené, ruská ambasáda může nadále fungovat a nadále podporujeme dialog,“ komentovala rozhodnutí Wilmèsová citovaná serverem Sudinfo.

Deset pracovníků ruských zastupitelských úřadů tento měsíc prohlásily za nežádoucí osoby pobaltské státy, Rusko zareagovalo recipročně. Současně s pobaltskými státy vyhostilo deset ruských diplomatů i Bulharsko a mezitím Polsko opustilo 45 vyhoštěných pracovníků ruského zastupitelského úřadu. Moskva přislíbila, že na tyto kroky odpoví.

Irsko ruskému velvyslanci doporučilo odjezd čtyř vysoce postavených ruských diplomatů kvůli jejich chování, které podle Dublinu odporuje konvencím.

Moskva chystá odvetná opatření

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury TASS upozornila, že vyhoštění diplomatů z Belgie, Irska, Nizozemska i Česka se setká s odezvou Moskvy. „Na všechny (země) budeme reagovat,“ citovala ji agentura.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
Dnes

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
Dnes

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze (24. února 2022)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa