Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nápor uprchlíků v Praze polevil. Centrum na Vyšehradě už nepojede nonstop, magistrát zřídí nouzové přístřeší

Autor: diz - 
29. března 2022
13:38

Nápor uprchlíků z válkou sužované Ukrajiny podle magistrátu polevuje. Zatímco v prvních dnech jeho fungování na asistenční centrum pro uprchlíky na Vyšehradě dorazilo zhruba 3 tisíc osob, v posledních dnech je to zhruba tisíc. Magistrát proto upraví jeho otevírací dobu. Variantou také je, že se kvůli nižšímu počtu uprchlíků možná nebude muset stěhovat do Vysočan, jak bylo koncem března v plánu.

Uprchlické centrum na Vyšehradě Praha zřídila 4. března jako reakci na masivní příliv uprchlíků. Těch se však nyní denně chodí do centra odbavit v daleko menším počtu. „Nápor už není takový, jaký býval,“ sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Už jen 14 hodin denně

Z toho důvodu magistrát přikročí k úpravě otevírací doby centra. Zatímco dosud jelo v provozu nonstop, nyní se denní otevírací doba omezí na časy od 7 do 21 hodin. Pakliže se však počty uprchlíků začnou opět navyšovat, magistrát je připraven reagovat.

„Potřebujeme zefektivnit provoz centra, zejména pokud jde o lidi, kteří tam pracují,“ naráží zejména na úředníky, dobrovolníky a především na příslušníky Integrovaného záchranného systému. S úderem deváté hodiny večerní se nicméně brány centra nezavřou na sedm západů. „Centrum bude od 21 hodin uzavřeno pro nově příchozí. Do půlnoci nicméně doodbavíme přítomné uprchlíky.“

Nouzový nocleh

Dosud byla praxe taková, že se Ukrajinci do centra mohli dostat i v pozdních nočních hodinách. Bylo pro ně připraveno zázemí v podobě přístřeší v centru. To se s nově upraveným fungováním centra mění. Ale ani pozdně příchozí Ukrajinci nezůstanou venku v rozmarech počasí. „Pro ty, kteří přijdou mimo otevírací dobu, bude možné posečkání v nouzovém přístřeší, aby nikdo nemusel zůstávat ve městě přes noc jako bezdomovec,“ dodal Hřib.

Budoucnost centra

Asistenční centrum na Vyšehradě by podle původních plánů mělo být přestěhováno nejpozději do 14. dubna do Vysočan na náměstí OSN do bývalého centra Komerční banky. Tu magistrátu poskytl developer Central Group. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) nicméně může nastat varianta, že centrum zůstane tam, kde je.

Počty lidí v centru klesají. Uvidíme, zda tato tendence bude převládat i nadále. Je možné, že příští týden bude vyhodnoceno, že stěhování nebude třeba,“ sdělil Hlubuček s tím, že jde o variantu, s níž hlavní město počítá. I tak ale pokračují přípravy na zřízení nového centra.

Celostátní distribuce

I přes skutečnost poklesu uprchlíků Hřibovi vadí, že ačkoliv jich do České republiky dorazilo zhruba 235 tisíc, největší podíl – tedy 95 tisíc utečenců z Ukrajiny, ubytovala Praha nebo Střední Čechy. „Tato neúměra vytváří velký tlak na infrastrukturu, například školy,“ míní primátor.

Video  Hlavní město poskytlo na Ukrajinu i speciální záhranářskou techniku. Do válkou zmítané země odjel např. záchranářský speciální vůz Atego, tři terénní vozy nebo dva repatriační vozy.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Jeho požadavkem na vládu proto je, aby byly uprchlíci lépe redistribuovaní do ostatních krajů. „Nyní je to nerovnoměrné. V Praze je například čtyřikrát více uprchlíků, než v jiných krajích,“ dodal Hřib s tím, že o jejich redistribuci už jedná s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

21:40
Dnes

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
Dnes

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

20:30
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

Zobrazit celý online

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video se připravuje ...
Další videa