Přestože vědci na svém portálu neuvádějí Prahu za nejohroženější regiony, metropole považuje boj proti extrémnímu zemědělskému suchu za jednu ze svých priorit. Hlavní město minulý rok schválilo jednotné Standardy hospodaření s dešťovou vodou, které platí pro samotné městské části i developerské firmy. Standardy mj. pomáhají zachovat přirozený vodní režim. 

„Klimatická změna se týká nás všech a Česko ji pociťuje každý rok víc a víc. Proto máme v Praze jasně danou klimatickou politiku, díky které můžeme být na změny připraveni a můžeme jim co nejlépe čelit. Pod tzv. zásobníkem adaptačních projektů, se skrývají stovky projektů, které chceme do roku 2024 realizovat,“ říkal zjara Petr Hlubuček (STAN), bývalý náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí.

Retenční nádrž

Jedním z projektů je právě zmiňovaná výstavba vodní nádrže v Letenských sadech, která vznikne u Hanavského pavilonu. Rozloha nádrže má být 7 000 metrů čtverečních.

„Rybník bude hluboký dva metry s objemem vody přibližně 13 500 m². Voda, která ho napájí, povede jednou z šachet Rudolfovy štoly, která byla vybudována v 16. století. Dole u Vltavy bude čerpadlo, voda pak poteče samospádem potrubím v šachtě a bude využita i na závlahy trávníků. Podobně funguje třeba i Park Stromovka,“ popsal dříve Hlubuček.

Zemědelské sucho

Zemědělské sucho je stav, kdy půda nemá dostatek vláhy pro růst plodin. Podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně z projektu Intersucho je zemědělským suchem v současné době zužováno 85 % území České republiky. Nížinné a středně položené oblasti jsou suchem ohroženy nejvíce. Ty v posledních týdnech čelili extrémnímu nedostatku srážek a sněhu. Zásoby vody jsou tak mnohem nižší, než by se dalo očekávat. 

Přicházející jarní počasí situaci nenahrává, právě naopak. Rostliny potřebují mnohem více vláhy, kterou berou z dostupných zásob vody. Podle portálu se situace v nejbližší době nezlepší. Nadprůměrné teploty můžeme očekávat po celý duben. 

Ostrůvek

Nové jezírko na pražské letenské pláni vybuduje pro hlavní město firma SMP CZ za 15,6 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Jezírko bude v prostoru u Hanavského pavilonu směrem k pískové ploše a napájeno bude pomocí čerpadla vodou z Vltavy.

Součástí nového rybníka bude ostrov, na který bude možné dojít po dřevěném molu. Podle informací Lesů hlavního města Prahy, které se pro magistrát starají mimo jiné i o vodní plochy a budování mají na starosti, by stavba měla být dokončena na podzim letošního roku.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá v nové knihovně na Letné. David Zima

Fotogalerie
7 fotografií