Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oběťmi války jsou i zvířata. Češi poslali na Ukrajinu už desítky tun krmiva, dostalo se i do rozvrácených měst

Autor: veef - 
28. března 2022
18:46

Na Ukrajině trpí nejen lidé, ale také zvířata, která zde zůstala v útulcích nebo chovných stanicích. Kvůli bombardování zde dochází jídlo i voda. Proto vznikla iniciativa Pomoc zvířatům UA, ve které se angažuje i influencerka, milovnice zvířat a zakladatelka neziskové organizace Kitchenette for Animals Markéta Pavleye. Ta v rámci Prahy organizuje sbírky krmení a dalších potřeb a ve velkém je společně s dalšími organizacemi posílají na Ukrajinu.

Už měsíc trvá Putinova invaze na Ukrajině. Ruské bomby, které padají na ukrajinská města a vesnice, nezasahují jen lidská obydlí, ale také ta zvířecí. Zatímco zvířata, která mají své pány, se společně s nimi skrývají alespoň v částečném bezpečí v krytech, ta osamocená jsou odkázána pouze na pomoc útulků. V ukrajinských útulcích však dochází téměř vše, nejen jídlo, ale i voda a léky. Z těchto důvodů vznikla nová aliance - Pomoc zvířatům UA, které sdružuje hned několik organizací. Všichni dohromady od začátku války vysílají vlaky i kamiony na Ukrajinu s pomocí.

„Vytvořili jsme takovou alianci, protože každým dnem se naše skupina zvětšuje. Je nás mnoho jednotlivců, neziskovek, nadací. Máme množství komunikačních skupin, kde strukturujeme témata. Vlastně takový krizový štáb, protože žádný vládní není. Jak víte, pomoc zvířatům, není ani humanitární pomocí nebo vojenskou, a tak jsme v tom zatím sami a o to je to vše složitější,“ napsala na svém instagramovém účtu Markéta Pavleye.

Těžko přístupná místa

Česká aliance je přímo ve spojení s ukrajinskými útulky, pak koordinuje strážný anděl ukrajinských zvířat - Yuli. Desítky tun krmení se už dostaly například Kyjeva, Charkova, Dněpropetrovsku, Poltavy nebo Oděsy „Yuli má neuvěřitelnou sílu komunikovat na ukrajinské straně, našla tam podobné šílence, jako jsme my a tím vznikla neuvěřitelná síla, která dokáže doručit krmivo i zdravotnický materiál na místa, kam se ještě nikdo nedostal!“ říká Šárka Syrová, majitelka super-granule.cz, internetového obchodu, který je součástí aliance. Navíc nabízí možnost přímo na jejich e-shopu zakoupit granule a další potřebné věci a oni ostatní zprocesují.

Poslední kamion s 20 tunami krmiva odjel z Prahy v pátek. „V sobotu kamion vyložili v útulku v Užhorodu a milá paní Irina ihned začala přeposílat další krmivo na potřebná místa. V dalších příspěvcích vám řekneme, do kterých měst byla tato pomoc přeposílána. Do některých, které jsou těžko dostupné, jsme se dokonce dostali poprvé,“ sdílela aliance Pomoc zvířatům UA na svém Facebooku.

Z Užhorodu se pomoc rozvezla i do dalších měst. Rovnou 4 tuny dorazily do Charkova, kam by cesta za normálních okolností trvala autem zhruba den. V době války je to cesta na 3 dny, musí se objíždět zátarasy, často cesta vede polem, a tak trvá opravdu dlouho. Paní Olga se v Charkově stará nejen o toulavá zvířata, ale také o ty, jejichž páníčci přišli o život, dům je srovnán se zemí a se protloukají, jak se dá. „Pro pomoc si sem přišla i jedna z babiček, která se slzami v očích děkovala, že ji byla poskytnuta pomoc pro jejího mazlíčka,“ píše Aliance. Další 4 tuny pak putovaly až do vzdálené Oděsy.

Informace na jednom místě

Na sociálních sítích Pomoc zvířatům UA lze najít informace, kam poslat finanční podporu, případně kde se nachází sběrná místa pro materiální pomoc. Nejsou jen v Praze, ale napříč celou republikou. K dispozici jsou zde také informace, jak postupovat, pokud například ubytováváte ukrajinské uprchlíky, kteří přijeli se svým čtyřnohým mazlíčkem.

Video  Další výbuchy a požár Černobylu! Skartoval Vrbětice Mynář? A Oscarová facka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

15:06
Dnes

Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.

„Máme iniciativu podél celé linie kontaktu a pokračujeme ve vytlačování nepřítele z jeho obsazených pozic,“ uvedl Šojgu na zasedání rady ruského ministerstva obrany.

14:28
Dnes

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun). To je zhruba třiapůlnásobek původně plánované částky. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa