Dovoz luskounů krátkoocasých z Tchaj-peje zkomplikovala podle ředitele pražské zoo Bobka mimo jiné pandemie covidu-19 a nyní i situace související s válkou na Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Pražskou zoo navštívilo od 28. února k dnešnímu dni podle ředitele Bobka asi 20.000 ukrajinských žen a dětí. Mohou využít vstupného za symbolickou jednu korunu. Trojská zoo také vypsala spolu s Unií českých a slovenských zoologických zahrad sbírku na podporu ukrajinských zoo. Dnešního zahájení sezony se účastnil i ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Luskouni přijedou v březnu

Podle dřívějších plánů měla dvojice luskounů v Česku být už v zimních měsících, později byl příjezd šupinatých savců avizovaný na březen. Nyní ředitel Bobek řekl, že příjezd je otázkou týdnů. Luskoun se živí mravenci a termity. Nyní je tento druh na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Nejvíce se s luskouny obchoduje v Číně, Malajsii, Hongkongu a ve Vietnamu.

Nová expozice

V letošním roce by podle náměstka Hlubučka mohla Praha získat stavební povolení pro novou expozici s názvem Arktida. Výstavba by podle náměstka mohla začít v roce 2023. Nový domov by v novém pavilonu mohli najít zvláště lední medvědi. Podle návrhu z dílny společnosti G.L.architekti by expoziční celek s pracovním názvem Arktida měl zaujímat prostor více než 8000 metrů čtverečních na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Nynější expozice ledních medvědů je otevřená od roku 1933, z hlediska dnešních nároků je tento medvědinec příliš malý a zastaralý, řekl ČTK už dříve ředitel zoo.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 přišlo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. Provoz ale v obou letech omezila vládní opatření související s pandemií covidu-19. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu lidí vyšší.

Fotogalerie
43 fotografií