Pavilon bude domovem sedmičlenné skupin goril nížinných v čele se samcem Richardem. V současném pavilonu, který je v nejnižší části zahrady, mohou návštěvníci gorily naposledy obdivovat v červnu, uvedl ředitel trojské zoo.

Větší a modernější

Budova v horní části zoo bude mít rozměry přibližně 56 krát 56 metrů. Převážně přízemní stavba bude mít zelenou střechu. Interiéry pavilonu budou připomínat přirozené prostřední goril nížinných, a to středoafrické deštné pralesy. Vnitřní prostory bude moci současně navštívit okolo 150 lidí, tedy více než nynější pavilon lidoopů v dolní části zahrady. Venkovní výběhy pro zvířata budou zaujímat 3000 metrů čtverečních.

Pro stavbu nového pavilonu se zoo rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Tehdy byla expozice zatopena a zemřel gorilí samec. Dalším důvodem, proč se nová expozice staví, je podle ředitele zoo Bobka to, že současný pavilon, který je z 90. let minulého století, je zastaralý a návštěvnicky nepřívětivý.

Gorilí tradice

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady v Troji byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo v roce 2014. Samička Moja se tak stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 přišlo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. Provoz ale v obou letech omezila vládní opatření související s pandemií covidu-19. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu lidí vyšší.

Firmu Strabag, která nový pavilon goril pro zoo staví, spoluvlastní sankcionovaný ruský oligarcha Oleg Děripaska. Přímo na Strabag sankce uvaleny nebyly, sdělilo ČTK ve čtvrtek české zastoupení této firmy, které je součástí stejnojmenného rakouského koncernu. Vedení Strabagu je podle společnosti nezávislé na akcionářích. Strabag má zakázku například také u Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ředitel ŘSD Radek Mátl ve čtvrtek uvedl, že ŘSD dostalo od firmy garanci, že Děripaska nedosáhne na dividendu, čímž nezíská žádné finance z veřejných zakázek.

Fotogalerie
64 fotografií