Hodně pokroucené byly vztahy mezi Liborem K., jeho dvěma syny a partnerkou (52) a jejími dvěma syny. Všichni se střídavě usmiřovali i nesnášeli. Ke konfliktům prý docházelo pořád. Nejvyhrocenější byly mezi samotnými partnery.

„Vadilo mi její pití alkoholu. Pila pořád. Pořádně neuvařila. Ale měl jsem ji rád,“ tvrdil soudu Libor K. Jeho partnerka ze strachu z něj promluvila bez jeho přítomnosti. „Psychicky mě týral, vše, co jsem vařila, kritizoval. Proto jsem začala pít,“ slzela žena.

Trestná výprava?

Vyříkat příkoří vůči mámě se osudného dne vydal za Liborem K. nevlastní syn (27). Vzal i bráchu a dva kamarády. Po ostré výměně názorů se z okna domu ozvaly do tmy nejméně tři rány ze samopalu. Naštěstí bez zásahu. „Nikoho jsem zabít či zranit nechtěl. Chtěl jsem jen, aby vypadli,“ řekl Libor K.

„Nebylo prokázáno, že na poškozeného obžalovaný mířil. Měl možnost údajný útok dokonat, pokud by chtěl nevlastního syna usmrtit. Ve střelbě ale nepokračoval. Našly se jen tři nábojnice, samotné střely ne,“ uvedla soudkyně.

Nelegální arzenál

Libor K., který nikdy neměl zbrojní průkaz, si doma nashromáždil slušnou zásobu samopalů a pušek. „Chtěl jsem být připravený na jakékoli vnější nebezpečí, třeba ze strany migrantů. V Česku máme jen tři tisíce vojáků, když jsem sloužil já, bylo jich milion!,“ vysvětloval soudu.

Našly se u něj čtyři samopaly vzor 58, jedna puška vzor 52, samopal vzor 26 a velké množství munice.

Najížděl na policisty

Po střelbě se chtěl Libor K. z místa „zdekovat“. To už ale policie dojížděla na místo. Notně opilý Libor K. si cestu hodlal prorazit skrz pět policistů. Ti včas uskočili a vyvázli bez úhony. „Já jsem je neviděl ani neslyšel, jen mě oslepilo jakési světlo,“ řekl Libor K. soudu.

U soudu se pokoušel Libor K. působit jako muž chatrného zdraví. Belhal se za doprovodu eskorty z vazby o berlích, jednání poslouchal se sluchátky na uších, protože prý takřka přišel o sluch.

Hrozilo mu 18 let

„Svědci uvedli hned několik případů, kdy onoho dne obžalovaný bez problému v několika situacích slyšel i viděl dobře,“ uvedla soudkyně.

Za původně žalovaný pokus o vraždu Liboru K. hrozilo až 18 let. Odsouzen byl nakonec za vydírání, nedovolené ozbrojování, násilí vůči úřední osobě a ohrožení pod vlivem návykové látky. Verdikt čtyři roky není zatím pravomocný.

VIDEO: Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých.

Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých Jiří Marek

Fotogalerie
7 fotografií