„Omezený je pohyb turistů v prostoru před portálem jeskyně a na části zelené značené turistické cesty od Býčí skály přes jeskyni Kostelík k silnici směrem na Křtiny. Tento úsek je třeba obejít po silnici,“ vysvětlil Radovan Mezera ze Stráže přírody CHKO Moravský kras.

Vstupovat nelze ani do lesů v okolí jeskyně. Tam ale platí zakáz trvale, protože jde o území národní přírodní rezervace s nejpřísnějším režimem ochrany. Zakázáno je také horolezectví na Kostelíku i na dalších stěnách v okolí.

Hrozí pokuta až 10 tisíc korun

„Momentálně jsou sokoli aktivní a lze je vidět, jak krouží nad Býčí skálou. V nejbližší době by si měla samička vybrat místo, kde snese svoji snůšku vajec," upozornil Mezera. Strážci za porušení zákazu mohou na místě uložit pokutu až 10 tisíc korun.

Vzácní dravci se v Moravském krasu uhnízdili po půl století dlouhé pauze opět v roce 2016, o rok později vyvedli jedno mládě. Sokolí ptáčata už řadu let zachycuje svým fotoaparátem ornitolog René Bedan. 

„Sokolům se tady evidentně líbí. Samci si potomky bedlivě hlídají a odhánějí vetřelce,“ prozradil fotograf, amatérský ornitolog a ochránce přírody v jedné osobě.

VIDEO: Sokolí párek hlídá úrodu hroznů u Bzence.

Fotogalerie
13 fotografií