„Víkendový odlov je výjimečný zejména svým rozsahem, kdy je potřeba odlovit kompletní rybí společenstvo z téměř tři kilometry dlouhého úseku řeky. Odlov tohoto rozsahu nebyl v poslední době proveden,“ uvedl Jan Grmela z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Akci provede asi 20 rybářů, očekává se, že v řece budou hlavně parmy obecné, ostroretky stěhovavé, jelce tlouště a další druhy. „Hlavním cílem je odlovit ryby, aby nedošlo v průběhu stavby k havarijnímu úhynu a současně odlovit generační ryby před výtěrem tak, aby v době stavebních prací nebyl v řece letošní potěr,“ popsal Grmela.

Zastaví je bariéra

Rybáři pak vypustí ryby do úseku níže po proudu, který je oddělený migrační bariérou.

Odlov začne v sobotu v 9 hodin u železničního mostu na Štýřickém nábřeží. Rybáři budou postupovat proti proudu řeky směrem ke koupališti Riviéra. „Za sobotu bychom rádi odlovili polovinu úseku po Rybářskou ulici. V neděli plánujeme dokončení odlovu,“ dodal Grmela.

Brno začalo stavět protipovodňová opatření okolo Svratky začátkem letošního roku. Cílem je ochránit město před stoletou vodou a zároveň zpřístupnit řeku pro odpočinek a rekreaci. Nové koryto bude mnohem přírodnější a přirozenější. Úpravy za víc než miliardu korun navrhl tým architekta Ivana Rullera.

VIDEO: Vodní hospodář a bývalý basketbalista Jan Stehlík při výlovu rybníku Bezruč v Jistebníku.

Video
Video se připravuje ...

Vodní hospodář a bývalý basketbalista Jan Stehlík při výlovu rybníku Bezruč v Jistebníku. Karel Janeček