Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Válka na Ukrajině: Romové kvůli krádežím skončili připoutaní ke sloupu! Jejich fotky zneužila ruská propaganda

Autor: jel - 
23. března 2022
13:58

Na sociálních sítích se objevily fotografie Romek z ukrajinského města Lvov připoutaných ke sloupům. Jak vysvětlil romský aktivista z Ukrajiny, jednalo se o ženy chycené při kapesních krádežích, které byly zadrženy takovýmto nevhodným způsobem. Nicméně fotografie ihned zneužila ruská propaganda. Ta je prezentuje jako důkaz toho, že je země řízena neonacisty.

Romové připoutaní ke sloupům lepící páskou se zelenou barvou na obličeji. Takové fotografie se šíří sociálními sítěmi. Snímky se částečně šíří s vysvětlením, že jde o uprchlíky z Kyjeva, kteří byli bezdůvodně napadeni ihned po příjezdu do Lvova. Organizace Romea nicméně upozornila, že tyto informace jsou nepravdivé. 

Jak organizaci sdělil Julian Kondur, mladý romský aktivista z Ukrajiny, romské ženy byly chyceny při kapesních krádežích. „Ve Lvově existuje skupina s názvem Lovci, která pronásleduje Romy zapojené do kapesních krádeží na veřejných místech,“ řekl mladík. Doplnil, že situaci ihned zneužila ruská propaganda, která vydává snímky za důkaz toho, že je Ukrajina řízena neonacisty. Na českém facebooku se dokonce fotografie objevily s komentářem přirovnávajícím událost k nacistické genocidě ve Volyni z roku 1943.

Připoutaní nekončí jen Romové

Kruté tresty za rabování a krádeže v podobném stylu nejsou v současné době na Ukrajině výjimkou. Jak Blesk již informoval, na internetu se objevilo mnoho fotografií zachycujících lidi připoutané nejrůznějšími způsoby ke sloupům. V případě několika můžu je snímky ukazují i se staženými kalhotami a objevilo se i video, kde jeden rabující dostává rány. U sloupů jsou prý lidé ponecháni až do příjezdu policie. Ta pak krádeže řeší normálním způsobem.

Julian Kondur pro Romeu také uvedl, že je důležité, aby nenávistí motivované násilí bylo minimalizováno. „Poškozuje to naší mezinárodní image. A otevírá prostor pro manipulaci ze strany agresora,“ uzavřel. Situaci už podle serveru řeší ukrajinské neziskové organizace, které volají po potrestání takovéhoto jednání.

6:11
Dnes

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

23:16
15. 4. 2024

Vážení čtenáři, zpravodajství z války na Ukrajině pro dnešní den končíme. Čerstvé zprávy přineseme opět v úterý ráno, dobrou noc.

23:10
15. 4. 2024

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině. Nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila, řekl premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Fiala také řekl, že Biden několikrát ocenil českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. 

Video Fiala po jednání s Bidenem. - Blesk
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky bez jídla. Spekulace o pádu čínského letadla. A potopil Babiše syn?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa