Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český voják Filip bojuje za Ukrajince a jejich rodiny. Děsí ho vraždění ukrajinských dětí

Autor: ČTK, simao - 
19. března 2022
19:44

Česká armáda chrání ukrajinské děti. S takovým popiskem se na twitteru objevilo video s údajným českým vojákem Filipem, který „nebude tolerovat smrt ukrajinských dětí v důsledku bombardování“ a „chrání nejen Ukrajinu a Ukrajince, ale i Evropu, západní civilizaci a demokratické hodnoty“.

Od začátku invaze na Ukrajinu zahynulo nejméně 847 civilistů, včetně 64 dětí. Informoval o tom dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Je to o 31 úmrtí více, než úřad oznámil v pátek. Ruská vojska zahájila invazi 24. února.

OHCHR také uvedl, že dalších 1399 civilistů utrpělo zranění, včetně 78 dětí. Ke zranění většinou došlo při ostřelování nebo náletech. Přesný počet obětí a zraněných ale nejspíš bude mnohem vyšší, dodal úřad.

22:03
Dnes

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan na tiskové konferenci řekl, že nějaký čas potrvá, než se Ukrajinci „vyhrabou z problémů“, které zažívali při narušení americké podpory. Nové finance uvolněné Kongresem podle něj budou stačit na několik měsíců. „Předpokládám, že s množstvím prostředků, které v tuhle chvíli máme, můžeme dál dodávat Ukrajině to, co potřebuje, do konce roku 2024,“ prohlásil Sullivan.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

Zobrazit celý online

„Většinu zaznamenaných civilních obětí má na svědomí použití výbušných zbraní, které mají širokou oblast dopadu. Jde mimo jiné o ostřelování dělostřelectvem, palbu z raketových systémů a rovněž letecké údery,“ citovala z prohlášení Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva stanice CNN.

Na twitteru se přitom v sobotu objevilo video s údajným českým vojákem Filipem. V jeho úvodu je dokonce slyšet čeština. „Sloužil jsem v armádě,“ říká muž na videu předtím, než se rozezní ukrajinský dabing.

Filip prý sloužil v armádě pět let a motivací pro to, zapojit se do bojů na Ukrajině, pro něj bylo i to co se stalo v Československu v roce 1968. Vzpomněl i ruské bombardování Mykolajivu kde Rusové se zemí srovnali kasárny.

Čeští vojáci přitom oficiálně míří na Slovensko. Vyslání českých vojáků do mnohonárodní jednotky NATO je signálem dobrých vztahů i spojenectví mezi ČR a Slovenskem, uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Česká ministryně Jana Černochová (ODS) uvítala, že Česko může zmíněnému bojovému uskupení velet. Obě země podle ministrů chtějí společný postup při vyzbrojování. Český mandát počítá s vysláním až 650 vojáků na Slovensko, podle Černochové by to mohl být tankový prapor, dále výsadkáři a četa bezpilotních prostředků.

Do bojů přímo na Ukrajině se však jednotky NATO včetně Čechů nezapojují, ČR ale pokračuje v dodávkách vojenského materiálu na Ukrajinu.

Video  Epicentrum: Fialův poradce Tomáš Pojar o cestě s českým premiérem do Kyjeva a jednání se Zelenským  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa