Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vítězka ukrajinského Master Chefa prchla s dcerkou (6) do Prahy: Na náplavce vaří boršč

Aktualizováno -
19. března 2022
23:11
Autor: diz, ČTK - 
19. března 2022
10:32

Poslední roky byly, co se nejrůznějších řemeslných, svátečních či farmářských trhů týká, kvůli koronaviru dosti komplikované. Leckdy musely být trhy úplně zakázané z důvodu vládních opatření, jindy byly značně regulované, co se nabídky prodejního zboží týče. V Praze se pozvolna otevírají první jarní trhy v plné síle. Některé, jako třeba na náplavce, nabízí i tradiční ukrajinské pochutiny z kuchyně kuchařky, která se ve své domovině řadí mezi kulinářskou smetánku – Olgy Martynovské. Z Kyjeva utekla do Prahy i se svou dcerkou (6).

Trhy na pražských náplavkách otevírají jako jedny z prvních v Praze. Zpravidla tomu bývá už od února, přičemž ta největší „paráda“ nastává s příchodem jara, které Pražanům zamává na pozdrav nyní o víkendu.

„Nabízíme pouze kvalitní, čerstvé a české farmářské produkty a výrobky od prověřených pěstitelů, chovatelů a výrobců, zpestřením je přírodní nebo etická kosmetika, ruční autorská tvorba, řezané vázané květiny,“ uvádí pořadatelé trhů na náplavce, kam v sobotu už brzy zrána zavítaly houfy lidí.

Obdobnou nabídku mají ale i jiné vyhlášené trhy v Praze – na Kulaťáku v Praze 6, na Řezáčově náměstí v Holešovicích, v Karlíně, Letňanech, Vinohradech, kde se konají na náměstí Jiřího z Poděbrad či na náměstí Míru a v neposlední řadě též v Dolních Počernicích nebo v Praze 14 u stanic metra Rajské zahrady respektive Černého mostu. A výčet tím zdaleka nekončí.

Ukrajinský boršč

Součástí trhů na náplavce byl tento víkend i speciální stánek, v kterém se vařily ukrajinské dobroty. Na svědomí je měla mít Olga Martynovská, která zvítězila v ukrajinské verzi Master Chefa a stala se i soutěžní porotkyní. „Olga odešla z ostřelovaného Kyjeva se šestiletou dcerou do Prahy a zachraňuje životy stovek Ukrajinců s projektem NEJSI SÁM,“ uvedli organizátoři na Facebooku.

Olga proto na náplavce vařila nejrůznější tradiční ukrajinské pochoutky včetně boršče. Vybrané finance pak poputují na nákup životně důležitých léků a zdravotnického materiálu. „Ukrajinu můžete podpořit také tím, že dvě soboty 19. března a 26. března přijdete na farmářský trh Náplavka. Toto místo najdete snadno - žluté a modré symboly, ukrajinské dívky a vůně pirohů – bude to hned na začátku trhu směrem od Palackého mostu.“

„Největší zájem je o boršč, pirožky s třešněmi, makové pirohy a medovník,“ řekla ČTK Martynovská. „Máme radost, jak se tady o nás starají, takže nemáme pocit nezvaných hostů,“ uvedla.

Projekt Nejsi sám pomáhá válkou sužované Ukrajině v několika sekcích, Martynovská se věnuje nevojenské pomoci. „Pomáháme civilistům z Kyjeva a regionů, kteří nemají možnost odjet pryč a potřebují nezbytné léky. Jedná se o astmatiky nebo lidi s problémy štítné žlázy a dalšími zdravotními potížemi, na které nejsou v současné době na Ukrajině k dispozici léky. Kupujeme je v Evropě a moji spolupracovníci je rozvážejí potřebným,“ sdělila Martynovská.

18:43
25. 4. 2024

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
25. 4. 2024

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
25. 4. 2024

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Kompletní online
Video  Jak to vypadá na Náplavce odpoledne? (2016)  - Efo
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa