Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští hasiči darují stovky obleků a helem na Ukrajinu: Darovaný materiál zaplnil desítky palet

Autor: VaB - 
19. března 2022
05:15

Ačkoliv jsou od sebe stovky kilometrů daleko, i tak si hasiči pomáhají. V Olomouckém a Jihočeském kraji darovali ukrajinským hasičům stovky materiálu. Jde o ochranné obleky, helmy a další věci.

Do skladů hasičského sboru v Drahanovicích jezdí jedna hasičská dodávka za druhou, všechna auta jsou plná hasičského vybavení, které darují hasičům na Ukrajině. Asi nejpotřebnější jsou zásahové obleky a helmy, k tomu třeba svítilny nebo dýchací přístroje a také boty.

Další, co hasiči darují, jsou hadice. „Ty darovaly jak profesionální, tak dobrovolné sbory hasičů ze všech moravských krajů. Sklad nedaleko Olomouce funguje totiž jako sběrné místo pro celou Moravu. Vybraný materiál nakonec zaplnil více než 30 kovových palet,“ popisuje mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážová s tím, že všechno je plně funkční.

Ukrajinští hasiči v době války zastupují důležitou pomoc, hasí požáry po bombardování nebo pomáhají evakuovat raněné po náletech. „Děkujeme za veškerý darovaný materiál. Velmi si vážíme ochoty hasičských sborů pomoci ukrajinským kolegům, kteří nyní zasahují ve své zemi v nelehkých podmínkách. Jsem rád, že můžeme pomoci i touto formou,“ řekl ředitel krajských hasičů Karel Kolařík.

Nakonec se podařilo nashromáždit ohromné množství věcí. „Nikomu z nás není lhostejné, co se na Ukrajině děje. Proto jsme se i s vedením obce jednoznačně shodli, že darujeme hasičské přilby. Sledujeme, s jakým úsilím ukrajinští hasiči a záchranáři pomáhají a soucítíme s nimi. Asi nikdo z nás si nedokáže představit, pod jakým tlakem nyní pracují a jak těžké to pro ně musí být,“ podotkl velitel dobrovolné jednotky hasičů z Hrubčic na Prostějovsku Martin Richter.

Hasiči Jihočeského kraje navíc zveřejnili místa, kam se taková pomoc může přivézt a zároveň s tím i seznam věcí, které mohou hasiči darovat. Prostory Skladovacího a opravárenského zařízení hasičů jsou v Olomouckém, Pardubické, Královéhradeckém, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

10:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Oděsy, kde dnes zaútočily ruské síly. 

9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě nemocnice v Kyjevě.  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa