Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po bezproblémovém těhotenství přišel šok: amputace ruky!

22. března 2022 | 06:00

Po narození miminka čekají novopečení rodiče příval lásky a štěstí. U této rodiny tomu tak ale úplně být nemohlo. Krátce po porodu byla miminku diagnostikována rakovina. Musí podstoupit několik chemoterapií i amputaci jedné ruky. "Už ho chceme té rakoviny zbavit," říká maminka.

Po bezproblémovém těhotenství přišla drsná rána. Hned po porodu mamince Grace Adkins řekli, že musí jejího syna převézt na podrobnější vyšetření, protože má silně oteklou jednu ručičku. "Byla to rána, báli jsme se a čekali na výsledky vyšetření. Nikdo toho ale moc nevěděl. Trvalo to dlouho." 

Rodiče malého Luky žili ve strachu o svého novorozeného syna několik dní. Až výsledky biopsie ukázaly, že za otokem stojí zhoubný nádor, který se pravděpodobně v těle malého chlapečka rozšiřuje už delší dobu. "Podle lékařů jsem s tím během těhotenství nemohla nic udělat. Snažili se mě uklidnit a začali nám vysvětlovat proces léčby," vypráví Grace.

Luku čekala chemoterapie, která měla zabránit dalšímu růstu nádoru. "Rakovina nebyla prokázána jinde po těle, lékaři se tedy zaměřili na zmenšení nádoru v ruce." A to se povedlo! Luka ale bude muset podstoupit amputaci, a to aby se rakovina definitivně z těla malého miminka odstranila. 

Amputace bude v lepším případě provedena pod loktem. "Jestli mu chemoterapie budou dále zabírat, budou mu tu ručičku brát pod loktem. Pokud by se to ale mělo nějak zhoršit, hrozí mu amputace až k rameni." Rodiče malého Luky neklesají na mysli, nejdůležitější je pro ně život jejich syna. "Už ho chceme té rakoviny zbavit. Chceme být klidní rodiče zdravého a spokojeného chlapečka," říká statečná maminka.

Autor: Adéla Ondroušková