Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zoo ve Dvoře Králové se rozrostla o dalšího nosorožce! Jmenuje se Kyjev a váží přes 50 kilogramů

Autor: pma - 
16. března 2022
17:10

Světu se poprvé ukázalo teprve čtrnáctidenní mládě nosorožce dvourohého východního. Dostalo jméno po ukrajinském hlavním městě – Kyjevu. Tento druh zvířat Zoo ve Dvoře Králové chová dlouhodobě, jedná se však o první mládě po čtyřleté rozmnožovací pauze.

Nosorožec dvourohý východní je kriticky ohroženým druhem a v přírodě jich zbývá jen několik set. V safari parku ve Dvoře Králové se 4. března po čtyřleté pauze narodil další exemplář. Dostal netradiční jméno – Kyjev. A daří se mu dobře. Dle slov ošetřovatelů přibírá každý den okolo jednoho kilogramu a váží tak už bezmála půl metráku. S mládětem se již dobře spolupracuje, dokonce se zdárně daří odebírat mléko jeho nosorožčí matce Evě.

 „Mléko se následně po úspěšném odběru mrazí. Bude moci být použito, kdyby se budoucí odchovy nebo v některé z partnerských zoo nedařily a bylo třeba mládě dokrmovat,“ popisuje v tiskové zprávě zoolog Jiří Hrubý. Zatím je malý Kyjev s maminkou ve vnitřním zázemí, brzy ale snad bude moci i do stálé expozice. „Malý nosorožec postupně sílí a je stále více zvědavý, brzy se bude i s matkou moci podívat do venkovního výběhu, bude ovšem záležet na samotných zvířatech, kdy se tak stane,“ dodal Hrubý.

Nosorožců tohoto druhu je v zoologické zahradě i Kyjevem celkem 14. S jejich chovem začala zoo v roce 1971, kdy Josef Vágner dovezl první zvířata přímo z Afriky.

kralovna-vsech-mori ( 16. března 2022 19:09 )

y1xcvbnm ( 16. března 2022 18:29 )

zdá se mi že nějak všichni ztratili rozum

Zobrazit celou diskusi