Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evropu zasypal písek ze Sahary: Bude i v Česku, oblohu zbarví do rudých odstínů

Autor: ČTK, Mii - 
15. března 2022
14:47

Evropu dnes zasáhl neobvyklý fenomén. Do ovzduší se dostal písek ze Sahary, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČMHÚ) se vyskytne i v Česku,  během noci na středu se mohou prachové částice usazovat na zemi. Může to také způsobit rudý západ slunce. Významně již bylo zasaženo Španělsko, kde jemný prach našli dnes ráno na autech, balkonech či ulicích obyvatelé i Madridu, ale vyskytl se také v Německu či Rakousku.

„V Česku bude saharské prachové částice z ovzduší vymývat déšť během noci na středu a mohou se usazovat na zemi. Velký obsah prachu ze Sahary může způsobit více červených odstínů oblohy při západu slunce,“ uvedl ČMHÚ.

Fenomén známý ve Španělsku jako calima se obvykle projevuje na Kanárských ostrovech, v ostatních částech Španělska je spíše neobvyklý. Předseda sdružení španělských geografů Jorge Olcina agentuře EFE řekl, že Španělsko čelí „jednomu z největších přesunů prachu ze Sahary za několik desítek let“.

Prach v noci na dnešek pokryl hlavní město Madrid i okolní regiony. Španělská meteorologická služba (AEMET) zaznamenala prudké zhoršení kvality ovzduší v metropoli, a to hlavně v ukazateli koncentrace jemných částic ve vzduchu. Fenomén se projevil i v Barceloně, kde by měl trvat celý den i ve středu.

Oblaka se saharským pískem se podle meteorologů budou dále přesouvat na sever. Podle předpovědi barcelonského pracoviště Světové meteorologické služby (WMO) se v příštích dnech písečný prach dostane až na jih Anglie, do Francie, Beneluxu či části Německa a Rakouska.

Dalším charakteristickým rysem fenoménu je neobvyklé zabarvení nebe do oranžových tónů. To podle deníku El Mundo zaujalo mnoho uživatelů sociálních sítí. Ti k fotkám s oranžovým nebem v posledních hodinách často přidávali hashtag #Apocalipsis (apokalypsa).

Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států.

krapotkin ( 16. března 2022 00:41 )

Lepší, když sypou písek, než aby sem sypali islámské pastevce koz.

otrusnik ( 15. března 2022 21:35 )

Teda kdo umývá auta a nebo okna . To určitě viděl na vlastní očiska.

otrusnik ( 15. března 2022 21:33 )

Ale vážení , tento červený jev , tedy písek ze Sahary tady není poprvé. Určitě ten kdo na jaře umývá si to pamatuje.

Zobrazit celou diskusi